Napközben: Miért nem tudunk lehiggadni a volán mögött?

A Napközben február 28-i adásának témái:

– A világon évente több, mint egymillió ember hal meg az utakon, és sajnos tavaly -6 év után először- nőtt a közúti balesetek száma Magyarországon.
A legfőbb okok között találjuk a gyorshajtást, az elsőbbségi joggal kapcsolatos szabálysértéseket és az ittas vezetést, egyébként többségében a személyautók miatt történtek a balesetek.
Miért nem tanulunk a számtalan tragédiából, miért nem tudunk lehiggadni a volán mögött?
Az Európai Unió programja szerint ez a Cselekvések évtizede a közlekedésbiztonságért, – de miként lehetne javulást elérni nálunk, amikor hazánkban az autósok csupán 70 százaléka kapcsolja be a biztonsági övet?

Hallgassa meg!

– Alternatív kommunikációs módszerekkel segítik a beszédképtelen sérült embereket a Bliss Alapítványnál.
A súlyosan mozgássérült kliensek számára jelent új lehetőségeket az ELTE kutatócsoportja által kifejlesztett fejegeres program: a felhasználók egy webkamera alkalmazásával csupán a fej mozgatásával irányítják a számítógépet, használják az internetet, leveleznek, kapcsolatot teremtenek.
Az alkalmazás okostelefonokon is elérhető már, a kutatók most azon dolgoznak, hogy az arc mimikáját, például a nevetést is érzékelje a program.

Hallgassa meg!

– Mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon is átlagosan 20-25 százalékkal keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak?
Előítéletek és rossz beidegződések áldozatai a hölgyek vagy –családi okokból kifolyólag- tényleg kevesebbet dolgoznak és túlóráznak, továbbá rosszabbul érvényesítik érdekeiket és konfliktuskerülőbbek is?
HR szakértőnk segítségével a bérdiszkrimináció nyomába eredünk!

Hallgassa meg!

– Bemutatjuk az Ablakon bedobott pénz nevű környezetvédelmi programot és péntek lévén holnap Bozsik gazdát is várjuk majd a stúdióba!

 

Szerkesztő: Füredy Zsolt
Műsorvezető: Banner Géza

Videó ajánló

Olvasson tovább