Napközben: Változik a magyar nyelv, mondhatjuk, hogy „deviszont”?

A Napközben március 3-i adásának tartalmából:

– A múlt héten be kellett fizetnünk a január elsejétől elvben már védelmet biztosító kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésüket. Eközben adatok azt mutatják, hogy a biztosítók továbbra sem hárítják át a biztosítási adót a casco-piacon. Mi a teendőjük a feledékenyeknek? Mennyire népszerű a casco?

Hallgassa meg!

– Idén változnak a beiskolázás szabályai. Nagyon sok gyereket küldenek a nevelési tanácsadókba iskolaérettségi vizsgálatra az ovik, de ez évtől már a szülők is kérhetik az ingyenes vizsgálatot, ha nem értenek egyet az óvoda visszatartó döntésével. Mi a jobb a gyereknek, ha iskolába megy vagy ha marad oviban?

Hallgassa meg!

– Miért tűnnek el a nyelvből az ikes igék? Hivatalos a deviszont? Megjelent a magyar nyelv nagyszótárának új kötete. A magyar nyelvtudomány legnagyobb vállalkozása 150 éve tart, a végére érni pedig nem nagyon lehet, mert mire eljut a „z” betűhöz, már teljesen másként beszélünk majd.

Hallgassa meg!

– Az éghajlat változása miatt egyre nagyobb biztonsággal lehet hazánkban rizst termeszteni, ahogy azt teszik a Nagykunságban is. A fehér és a barna mellett indiánrizst is termesztenek. Melyek a rizs pozitív élettani hatásai? Milyet fogyasszunk, hogy a legtöbb fontos tápanyagot bevigyük a szervezetünkbe?

Hallgassa meg!

 

Műsorvezető: Banner Géza
Szerkesztő: Bakos Csaba
Gyártásvezető: Rácz Szilvia

Olvasson tovább