Tollvarázs a Néprajziban

Különleges tárlat nyílt a legendás magyar indiánkutató, Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményének darabjaiból a Néprajzi Múzeumban. A fotókkal és filmekkel gazdagított kiállítás látogatói betekintést nyerhetnek a dél-amerikai indiánok hagyományos őserdei életformájába – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Boglár Lajos kulturális antropológus, muzeológus 1959-től 1999-ig végzett gyűjtőmunkát a dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Magyarországon páratlan és pótolhatatlan gyűjteményt hozott létre e közösségek tárgyaiból. Boglár Lajos 2004-ben bekövetkezett halála után hagyatékának egy értékes része családjára maradt, ők pedig felajánlották azt a Néprajzi Múzeum részére.

– Az antropológus számára legkedvesebb, s egyben az amazonasi tollművészet legszebb alkotásait állítottuk ki intézményünkben – mondta Főzy Vilma kurátor.

A tárgyak egy széleskörű társadalmi összefogás eredményeképp, a Nemzeti Kulturális Alap és a Boglár Lajos barátai, tanítványai által vezetett Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány támogatásával kerültek a múzeumba. A “Fogadj örökbe egy tárgyat” című internetes szponzorkereső kampány során összesen negyvenöt egyéni és három intézményi támogató segítette felajánlásával a hetven tárgy megvásárlását.

A Tollvarázs nevű Boglár-gyűjtemény március 6-tól június 9-ig látogatható.

Olvasson tovább