Egyéb

''Sikerült megtalálni az egyensúlyt a popularitás és az értékközvetítés között''

Folytatódik a Fölszállott a páva műsora: a versenyzők már a középdöntőkben mérhetik össze tudásukat. A tehetségkutató múltjáról és jelenéről, a felkészülésről és a versenyzőkről Mihályi Gábor, a táncegyüttesek felkészítő mestere, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője mesélt.

Mesterként Ön már a Repülj, páva!-ban is részt vett.

A közmédiában az elmúlt években nem igazán kapott teret a népzene és a folklór, így az, hogy létrejöhetett ez a tehetségkutató, igen nagy szó. Arról nem is beszélve, hogy immár második alkalommal került megrendezésre. Akár a személyes visszajelzéseket, akár a hivatalos adatokat nézem, növekszik a műsor népszerűsége, ami pedig azt bizonyítja, hogy a magyar kultúrának és a folklórnak igenis van létjogosultsága.

Mennyiben más ez a műsor, mint a többi ismert tehetségkutató?

A Fölszállott a páva szerintem sokkal visszafogottabb, mint minden más vetélkedő. Ez nemcsak a műsor dizájnjában, de a zsűri megnyilvánulásaiban is megmutatkozik. Az egész műsor attitűdje visszafogott, ám sokkal inkább értékcentrikus, mint a többi tehetségkutató. Azt hiszem, sikerült megtalálni az egyensúlyt a popularitás és az értékközvetítés között: a hagyományok 21. századi környezetbe ültetésével a műsor a magyar folklór iránt kevésbé érdeklődő nézőket is megszólítja.

Koreográfusként mit érez a legnehezebb feladatnak?

A műsorban nekünk, mestereknek könnyű dolgunk van. Én személy szerint négy kiváló együttest kaptam, melyek hosszú évek óta működnek, és komoly alapokból építkeznek.  Magyarországon évtizedek óta léteznek színvonalas művészeti iskolák, emellett sok amatőr csoport űzi a néptáncot. Ebből is látszik, hogy van egy egészséges burjánzása a népi kultúrának, az érdeklődő fiatalok pedig kiváló pedagógusoktól, szakemberektől tanulhatnak. Így a Fölszállott a pávába érkező versenyzők legtöbbjénél nincs nehéz dolga a mesternek.

Akkor mi az, amit egy felkészítő mester adhat a versenyzőnek?

Mi mind olyan plusz tudással rendelkezünk – mind a színpadi megjelenéssel, mind az adott tánckultúrával kapcsolatban -, melyekkel növelni tudjuk egy adott produkció színvonalát. Gondolok itt akár koreográfiára, szerkezetre, dinamikára vagy stilisztikára. Persze ezek nagyon apró finomítások.

Hogy néz ki a felkészülési folyamat? Van olyan versenyző illetve együttes, aki nem kész koreográfiával érkezik?

A versenyzők nagyon sokfélék, volt olyan együttes, akik nagyon határozott elképzelésekkel volt jelen már az első perctől fogva. Már azt is tudták pontosan, mit akarnak, ha továbbjutnak. De találkoztam olyan táncosokkal is, akik mindenben kikérték a véleményemet. Felvetettek alternatívákat, melyeket később, az együttes vezetőjével egyeztettem.

Mit tanulhat egy laikus a Fölszállott a pávából?

A műsor célja inkább a figyelemfelkeltés, mintsem a tanítás. Persze sok értékes információ juthat el a nézőhöz, hiszen mind a táncok, mind a levetített archív felvételek sok mindent mesélnek a kultúráról, a viseletekről, az emberi karakterekről. Emellett a zsűrinek nemcsak a fellépők munkájának értékelése a dolga, hanem egyfajta érték- és tudásközvetítés, melyek segítik az eligazodásban a nézőket. Inkább kapuk megnyitásáról van szó, érzelmi ráhangolódásról, mely ösztönzi a laikus nézőket arra, hogy a későbbiekben is érdeklődjenek a hagyományok iránt.

Hol találkozhatunk a Magyar Állami Népi Együttessel az év hátralévő részében? 

Beindult az idény, sok előadásunk lesz a nyáron. Rengetegen kíváncsiak az Amerikában turnéztatott Amerikai Rapszódia című előadásunkra, emellett rengeteg más produkcióval is készülünk. Látható lesz Szarvasének című darabunk, illetve a Hagyományok Házában  folyamatos előadásokkal várjuk az érdeklődőket a kisgyerekektől, egészen a nyugdíjas korosztályig. Az év legfontosabb eseménye talán a november nyolcadikai bemutatónk lesz a Nemzeti Színházban: a darab munkacíme Megidézett Kárpátalja. Az együttes célja Kárpátalja antológia szerinti bemutatása. Ez a terület nagyon elfeledett, Erdély és a Felvidék sokkal inkább az érdeklődés középpontjában van. Természetesen a darabban nem csak a magyar vonatkozásokat vettük figyelembe, igyekszünk teljes körű betekintést nyújtani a különböző nemzetiségek szokásaiba, hagyományaiba.

Videó ajánló

Olvasson tovább