Napközben: adóbevallási véghajrá

A május 14-i adás tartalmából:

– Idén nem volt, nincs tavaszi áradás a Tiszán, emiatt a halak nem találnak megfelelő ívóhelyet. A Tisza-tó nyári vízszintjét emiatt emelték meg kísérleti jelleggel tizenöt centiméterrel, így biztosítva megfelelő környezetet a tározó halainak a szaporodásához, az ivadékok pedig a most megépített hallépcsőn keresztül kerülhetnek bele a folyó Tiszába. Kimarad-e egy teljes korosztálynyi hal?Ezekre a kérdésekre is keressük a választ szerdán.

– Már csak szűk egy hetük maradt az adózóknak arra, hogy a május 20-i határidőig elkészítsék és beküldjék személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat. Ezt várhatóan sokan idén is az utolsó pillanatokra hagyják majd, őket a NAV egyes ügyfélszolgálatai hosszított nyitva tartással várják majd. Mire kell figyelnünk a bevallásnál? Megkérdezzük a szakembereket.

– Aktív közösségek nélkül nincs működő társadalom. Az új közösségek teremtése az élhető jövő legértékesebb befektetése. Szombathelyen például az Oladi városrész, de Savaria polgárai is egy lehetőséget kaptak arra, hogy aktív közösségekben gyakorolhassák a demokráciát. Milyen közösségek alakíthatóak ki egy-egy több ezres lakótelepen? Erről is beszélünk műsorunkban.

– Amikor az ekcémát kiváltó élelmiszert keresik, a betegeket sajnos – alapos kivizsgálás nélkül is – gyakran tiltják el bizonyos élelmiszerek fogyasztásától vagy egyoldalú diétát írnak elő számukra, amely hosszú időn keresztül hiánytüneteket is okozhat. Melyik vajon a nagyobb probléma?

Válaszok a Napközben szerdai adásában, 9 órától a Kossuthon.

Műsorvezető: Banner Géza

Olvasson tovább