Napközben: környezetvédelmi világnap

Hallgassa meg!

Teljesítménynyilatkozatok, a garancia kérdése az építőiparban
Kormányrendelet pontosítja a jótállási köztelezettségekre vonatkozó jogszabályokat. A módosítás egyik eleme szerint jótállási kötelezettség kiterjed az újonnan épített lakásoknak, lakóépületeknek, közhasználatú építményeknek bizonyos épületszerkezeteire és az azok létrehozásánál felhasznált egyes termékeire és anyagaira. Kit terhel a jótállási kötelezettség? Mennyi a jótállás időtartama?A határidők elmulasztása jogvesztéssel jár-e? Kikkel szemben lehet érvényesíteni a jótállási jogokat? A megrendelt munka nagyságától, értékétől függ-e a jótállási kötelezettség? Ki érvényesítheti a jótállási jogokat?

 

Hallgassa meg!

– Ébredezik az ingatlanpiac
A 2012 januári – februári, a devizahitelek végtörlesztéséhez kapcsolódó lakásértékesítési dömping óta nem adtak el annyi ingatlant egy hónap alatt, mint idén májusban. – áll Duna House havi jelentésében. A DH tranzakciószám becslése szerint 2014 májusában országosan 8464 ingatlan adás-vétele bonyolódott. Ez nem csak az idei év legmagasabb értéke, hanem az elmúlt 27 hónap „legszebb” száma is. Az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Monitorából az derül ki, hogy több mint 10 százalékkal haladta meg az első negyedévben az ingatlanpiaci forgalom az előző év azonos időszakában mért forgalmat. A lakáscélú hitelek kihelyezése, valamint a lakásépítések száma is 50-50 százalékkal nőtt ebben az időszakban. Ráadásul erősödtek az eladói pozíciók. Hol, mit érdemes venni? Hol, mit mennyi idő alatt lehet eladni?

Hallgassa meg!

– Több százezres NAV-bírságot kaphat a külföldön dolgozó, ha bejelentés nélkül itthon hagyott csapot-papot.
A külföldi munkavállalás előtt mit szükséges elintézniük a munkavállalóknak itthon? Hol és mit kell bejelenteniük, vagy lejelenteniük a külföldre költöző munkavállalóknak? Igaz az, hogy ki kell jelentkezni az állandó lakcímről? Mi történik, ha valaki külföldön dolgozik tartósan, nem jelentkezett ki az állandó lakcíméről, akkor milyen kötelezettségekre kell számítania? Ki és hogyan kaphat tb-fizetési mentességet? Az adóhatóságnál kell ezt kezdeményezni? Előfordulhat, hogy a NAV akár több százezer forintos bírságot is kiszabhat azokra, akik külföldre költöznek, és itthon nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek?

Hallgassa meg!

– Környezetvédelmi világnap június 5-én
Június 5-én ünnepeljük a 42. környezetvédelmi világnapot, amelynek alkalmából 10.000 darab facsemetét adományozott az Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetének a Tetra Pak, hogy felhívja a figyelmet az ellenőrzött forrásból származó papíripari termékek, így a csomagolóanyagok használatának fontosságára. Magyarországon ugyanis még mindössze 100-ból 2 liter folyékony élelmiszer viseli az FSC® (Forest Stewardship Council®, vagyis Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) emblémát a Tetra Pak csomagolóanyagain, amely azt jelzi, hogy a kartoncsomagolás papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb, ellenőrzött forrásból származik.
A műsorban szó lesz a siófoki Baross Gábor Középiskolában folyó környezetvédelmi szakember-képzésről és arról is, hogy az iskola hogyan vesz részt a Californiai Egyetem Globális Adatszolgáltatási Központjának munkájában.

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább