Egyéb

Húzd csak prímás - 27. hét: Terék József

1980. november 29-én született Tápiószelén. Zenei tanulmányait klarinéton, Szótér Bélánál 9 évesen kezdte. Mindig érdekelték a különféle hangszerek, így az évek során több hangszeren is megtanult játszani: citerán, furulyán, cimbalmon, nagybőgőn, gitáron, szaxofonon és zongorán is.

12 évesen került be első együttesébe, a tápiószentmártoni Tótágas zenekarba. Itt fúvósként népzenei kíséretet látott el. Érdeklődése középpontjába ekkor került a nagybőgő. 19 évesen érettségi után felvételt nyert a budapesti Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol az ország legjobb zenészei, tanárai oktatnak a mai napig. Ez az intézmény lényegében a könnyűzenei zeneoktatás fellegvára is. Klarinét és szaxofon szakon végzett itt Tűzkő Csaba növendékeként. Nála ismerkedett meg a jazz-zenével, valamint a különféle stílusokkal, az improvizációval, a népzene és a jazz adta rengeteg lehetőséggel. Végzősként pedig Csiszár Péter és Csejtei Ákos vette át a szaxofon oktatását. Zeneelméletet Esze Jenő és Stark Tibor, zongorát Cseke Gábor tanított.
2000-től a nagykátai Tápiómente Táncegyüttessel dolgozott Domján Lajos művészeti vezetőnél. Molnár Tibor utódjaként lett a zongora korrepetitor a próbákon. Lényegében ő vezette be a cimbalmozás rejtelmeibe és indította el zenei pályafutását. 2001-től nagybőgősként dolgozott az együttesnél.
2003-ban a Bíró zenekarban nagybőgőzött.

2004-ben felvették a Nyíregyházi Főiskola ének-zene, népzenetanári szakára. Szakdolgozatát a mezőségi zene összhangzattanából, valamint funkcióelméletéből írta. Ezután még elvégezte az ének-zene tanári mesterképzést is. 2004 szeptemberétől 2008 augusztusáig a salgótarjáni Dűvő zenekar tagjaként, Sebestyén Márta egyik kísérőzenekarában játszott.

2008. szeptemberétől szólistaként is ismerhetjük különféle zenekarok kíséretében. Célja a zene sokszínűségének megismertetése az emberekkel különféle stílusokon keresztül, különféle zenekarokkal. Ismerje meg az egész világ a magyar népdalokat minden zenei stílusban!

Június 30-án a Thália Stúdiószínpadon lép fel Terék József és barátai nevet viselő zenekarával, ahol a Dankó Klub nézői is megismerkedhetnek zenei sokoldalúságával.

Videó ajánló

Olvasson tovább