Pénz a sötétben

A Napközben szerdai adásának tartalmából:

– Elbutulás, demencia, Alzheimer-kór
A demencia és Alzheimer-kór világszerte súlyos népegészségügyi probléma. Sokan jövünk zavarba az betegségek hallatán. Az emberi test elszomorító betegsége, amely lerombolja a tudatot és az emlékezetet. Érzelmileg nagyon felkavaró, ha olyasvalaki szenved ebben a betegségben, aki közel áll hozzánk. Az elfogadásról (család, környezet), és a prevencióról beszélgetünk majd.

Hallgassa meg!

Fehér bot napja – Pénz a sötétben
Nem vagy csak nagyon nehezen tudják megkülönböztetni a papírpénzeket látássérültek. A papírpénzekre nyomott braille jelek egy idő után elkopnak, így felismerhetetlenné válnak. Lehet- e és ha igen mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez változzon? Mennyire jelent megoldás a bankkártya használata? Mennyire akadálymentesítettek a bankautomaták vakok számára? Vannak-e pénz felismerő okostelefonos alkalmazások, amelyek segíthetik a látássérülteket?

Hallgassa meg!

– Nemzetközi Gyalogló nap – Nordic Walking
Gyalogolunk! Október 15-én van a nemzetközi gyalogló nap, ennek kapcsán beszélgetünk egy ideális sportról a nordic walking-ról, amely vitalitást és kikapcsolódást biztosít.

Hallgassa meg!

– Pán Péter-generáció
Pán Péter-generációnak nevezik azokat a fiatalokat, akik a 80-as években születtek, és bár koruk alapján már felnőttnek minősülnek, lélekben megmaradtak gyerekeknek. Még mindig a szüleikkel élnek, akik anyagilag támogatják őket, és leveszik vállukról a felelősségvállalás terhét. Bár a többségük diplomás. Keresik önmagukat, identitásukat. Nem élnek párkapcsolatban, hiszen az ezzel járó felelősség túl sok nekik. És egyre többen vannak…

Hallgassa meg!

 

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább