Nemzetiségekért díjat kapott Sutyinszki János

A december 28-i Egy hazában adásának témái a következők:

– A napokban jelent meg a Szegedi Nemzetiségek 2015-ös naptára, a Szegedi Nemzetiségi Szövetség kiadásában. Mándity Predrág a naptár felelős szerkesztőit, Purosz Alexandroszt és Karsai Attilát kérte mikrofon elé.

– A békéscsabai Sutyinszki Jánost pedagógusi, karnagyi, zeneszerzői tevékenységéért, a szlovákok népdalkincsének népszerűsítéséért, a szlovák nemzetiségi zenei kultúra ápolásáért és megőrzéséért tüntették ki a múlt héten a Nemzetiségekért díjjal. Az ünnepség után beszélgetett vele Bencsik János.

– A Nemzetiségekért díj idei kitüntetettjei között ott volt a pomázi „Opanke” Szerb Hagyományőrző Kulturális Egyesület is, amely a szerb néptánc-hagyományok három évtizedes magas szintű ápolásáért és megőrzéséért kapta az elismerést. Az együttes művészeti vezetőjével Krunityné Sósity Anicával Mándity Predrág beszélgetett.

– Egyre több a nemzetiségi hagyományőrző fesztivál országszerte, és ezek egyre több látogatót vonzanak a fesztiválsátrak, bográcsok és színpadok közelébe. Számos német nemzetiségi hagyományt ismerhetett meg a közönség idén. Arnold Krisztina összeállítása.

– A románok lakta területeken újévkor több szerencsehozó, jókívánságot kifejező szokással találkozhatunk. A két legfontosabb: a Plugusorul és a Szorková. Kaupert Júlia ismerteti meg ezekkel a hallgatóinkat.

Hallgassa meg!

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább