Veszélyesek lehetnek az olcsó olvasószemüvegek?

A Napközben január 27-i adásának témái:

– Idősek klubja, nyugdíjas napközi otthonok helyzete, mennyiben más, mint a bentlakásos intézmények? Sokan a munkájuk miatt nem tudnak napközben gondoskodni szüleikről, így reggel beviszik őket az otthonba, este pedig értük mennek, de a lehetőség a még aktív, ám magányos embereknek is jó lehetőség. Milyen közösségi teret jelent ez az időseknek, mennyivel jobb a bentlakásos nyugdíjasházaknál, megfelelő-e az ellátás, és milyen programokkal lehet segíteni abban, hogy a nyugdíjasok koruknak megfelelő teljes életet éljenek?

Hallgassa meg!

– Egyre több boltban, drogériákban, vagy akár már az éjjel-nappali ABC-ben is kaphatók a meglepően olcsó olvasószemüvegek. A vevő saját maga próbálgatja fel, és dönti el, hogy megveszi-e a szemüveget, alkalmas-e arra, hogy jobban lásson. Milyen veszélyei vannak, ha nem orvos vagy optikus javasolja-e a szemüveget, ronthatja-e a látásunkat, ha esetleg rosszat vásárolunk a saját szakállunkra?

Hallgassa meg!

– Zöld rendszámot javasolnak szakemberek az elektromos autóknak Magyarországon. A tisztán elektromos autókból alig néhány tucat hazánkban, és megjelenésükben semmiben sem különböznek a „hagyományos”, benzines kocsiktól. A rendeletek alapján az elektromos járművek használhatják a budapesti buszsávokat, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a parkolókat is. Várható-e, hogy elterjednek ezek az autók Magyarországon, ennek érdekében kaphatnak-e még engedményeket, és menyire felelnek meg a műszaki előírásoknak?

Hallgassa meg!

– Januárban is megünneplik a ritka nevek napját. Pár éve még a Magyar Tudományos Akadémia Naptári bizottsága javasolta, hogy azoknak a neveknek, amelyeknek nincs napjuk, legyen az évben négy hónapban általános ünnepük. Jelenleg közel ezer ilyen megszólítást ismerünk, néhány már meg is jelent a naptárban. De milyen ritka nevekről van szó, honnan jönnek, várható-e, hogy elterjednek, és nem hátrány-e a gyereknek az iskolában, ha furcsa, ahogyan hívják őket?

Hallgassa meg!

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább