Napközben: az alacsony születési súlyról

A Napközben február 2-i adásának tartalmából:

– Az alacsony testsúllyal született gyermekek életesélyei rosszabbak, mint a normál testsúllyal születetteké. Az alacsony súllyal születettek aránya nem csökkent Magyarországon. Az újszülött egészségi állapota szoros összefüggésben áll a későbbi tanulási képességével, a felnőttkori egészségével és sikerességével. Milyen körülmények tehetnek arról, hogy alacsony súllyal születnek a gyerekek, van-e szerepe annak a „divat őrületnek”, miszerint minél kevesebbet hízzon a kismama? Milyen következményekkel járhat az alacsony súly?

Hallgassa meg!

– Már tanulhatunk Európa bármelyik egyetemén, otthonról, és teljesen ingyen. Az Európai Bizottság tavaly indította el az Open Education Europa oldalt, amely az ingyenes online kurzusokat gyűjti össze. Közben Magyarországon is egyre több képző intézmény, egyetem indít e-learning tanfolyamokat, ami kényelmes megoldást jelent tanároknak és tanulónak egyaránt, de a hatékonysággal többen vitatkoznak. Kik választják ezeket a tanterem helyett, melyek az előnyei és a hátrányai? Valóban elsajátítható egy szakma, egy nyelv ilyen módszerrel?

Hallgassa meg!

– Függővé válhatnak-e emberek, a TV sorozatokat illetően? Mit jelent a függőség? Hogy kezdődik? Mennyi TV-nézés lehet káros? A sorozatfüggőség mögötti társadalmi és szociális problémákról.

Hallgassa meg!

– Itt a farsang, otthon készíthető, gyors és egyszerű jelmezek. Egy rövid időutazást is teszünk, felelevenítjük a farsangi ünnepkört. Az NFH Farsangi maszkok, jelmezek vizsgálatát tervezi, erről is beszámolunk.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – február 2., hétfő, 9:00

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább