Egyéb

Krapje építészeti öröksége egyedülálló

Öt ország tartományi televízióinak közös műsora

A március 26-i adás tartalmából:

- Fából készült különleges házainak köszönhetően, egyedüli horvátországi faluként, Krapje építészeti öröksége európai védelem alatt áll. A település lakói a különlegesen értékes és egyedi épületek miatt, állami támogatást kapnak a házak felújítására.

- A nyolcvanas évek közepén egy magyar baráti társaság úgy döntött, hogy nem csupán saját szükségleteire koncentrál, hanem a következő generációk igényeit is szem előtt tartva, ökofalut létesít Galgahévízen. A Budapesttől 50 kilométerre fekvő településen az emberek a megszokottnál felelősségteljesebben gondolkodnak a környezetükről és abban hisznek , hogy a fenntarthatóság az egyik legfontosabb érték a társadalmunkban.

-Tavaly ünnepelte alapításának kilencvenedik évfordulóját az Olasz Rádió. A triesti Gopcevich palotában működő Színház- és Zenetörténeti Múzeumban kiállítást rendeztek a RAI történetéről, amelynek egyik különlegessége egy korabeli rádiókészülékeket bemutató gyűjtemény volt.

-Tiers-ben, a kis dél-tiroli faluban, a legendás Catinaccio hegység lábainál szerencsére még élnek olyan 70-80 éves idősek, akik szívesen emlékeznek vissza arra, hogy milyen volt gyermeknek lenni a hegy lábánál. Emlékeik felelevenítésével mi is bepillantunk a régmúlt hétköznapokba.

Alpok-Duna-Adria – Duna – március 26., csütörtök, 6:30
ismétlés: Duna World – március 26., csütörtök 12:30

Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább