Közlekedj szabályosan, szájkosárral!

A Napközben március 25-i adásának tartalmából:

– Közzétették a 2015/2016-os tanév hiányszakmák listáját. Azok a diákok, akik ilyen szakmát tanulnak, tanulmányi ösztöndíjat kapnak. Keresettek többi között az ács, asztalos, épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, kőműves és hidegburkoló, női szabó, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló, vájár, villanyszerelő szakmák. Mely szakmákban lehet a legkönnyebben elhelyezkedni, milyen lehetőségeket nyújt egy szakképzési iskola, és milyenek a külföldi esélyek?

Hallgassa meg!

– Egy felmérés szerint Európában tavaly óta 40 százalékkal nőtt az e-könyv olvasók piaca, világszerte pedig a növekedés üteme elérte a 20 százalékot. Az e-olvasás népszerűsége világszerte stabil és folyamatos növekedést mutat, ez a trend pedig a magyar piacon is érvényesül. Mi okozza a rendkívüli növekedést és vajon igaz-e a jóslat, miszerint veszélyben van a Gutenberg-galaxis?

Hallgassa meg!

– A közlekedési járműveken kötelező a kutyák nagy részének a szájkosár használata, ami nem függ az állatok méretétől. Ettől függetlenül általában a nagytestű kutyákat is szájkosár nélkül sétáltatják és szállítják a gazdák, ami a tömött járműveken gyakran okoz gondot. Miért olyan nehéz a kutyatartókat rávenni arra, hogy betartsák a szabályokat a közlekedési járműveken is?

Hallgassa meg!

– Nem is gondoljuk, hogy mindennapi tárgyaink tisztaságára is fokozottan kell ügyelni, ha el akarjuk kerülni a baktérium okozta fertőzéseket. Sokan nem tudják, hogy a mobiltelefont naponta kellene tisztítanunk, amelyen több ezer baktérium telepedik meg, hasonlóan a pénztárcánkhoz, hiszen a készpénz az egyik legveszélyesebb ebből a szempontból. De hasonló a kulcsunk, a táskánk, a laptopunk, vagy éppen a szemüvegünk. Milyen időközönként kell pucolnunk legfontosabb használati eszközeinket, és melyekre kell fokozottan odafigyelni?

Hallgassa meg!

Szerkesztő: Felszeghy Csaba
Műsorvezető: Banner Géza

Napközben – Kossuth – március 24., kedd, 9:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább