Közeleg az általános iskolai beiratkozás ideje

A Napközben április 7-i adásának tartalmából:

– Közeleg az általános iskolai beiratkozás ideje. A legtöbb alapfokú tanintézményben április 15-16-án kell a hivatalos procedúrát lefolytatni az igazgatóknál. Ettől a naptól sok szülő szorong, hiszen nem elég, hogy az iskola alapvető változásokat hoz a család életébe, de ott vannak az előre megválaszolhatatlan kérdések: beírják-e a csemetét a választott, de nem körzeti iskolába, jó lesz-e a tanítónéni, elég színvonalas-e a matektanítás, lesz-e idő különórára, mit adnak a menzán és még számtalan hasonló kérdés fogalmazódik meg a szülőkben. Mennyire szabad az iskolaválasztás? Trükkök és módszerek, szabályok és lehetőségek.

Hallgassa meg!

– Egészségügyi szűrések mobil laborokban, buszokban, kitelepült sátrakban: miért népszerű és tömeges a preventív vizsgálatoknak ez a módja? Milyen orvosi műszereket és eszközöket találhatunk meg ezeken a helyszíneken és ha továbbmegyünk egy-egy lelettel a szakrendelésre, menyire fogadják el a kapott értékeket, adatokat? Ha kételyek merülnek fel az orvos részéről, kezdhetjük az egészet előröl. Közben készül egy országos egészségkommunikációs felmérés, amelyből hamarosan kiderül, milyen a hozzáállásunk ehhez a kérdéshez.

Hallgassa meg!

– Milyen a jó napszemüveg? Biztosít-e UV védelmet a dioptriás szemüveg, vagy kontaktlencse? Ki és milyen eszközzel tudja megállapítani, hogy egy-egy okuláré mennyire szűri ki a káros napsugarakat? És mindez mennyire érdekli az adott szemüveg viselőjét?

Hallgassa meg!

– Trendi lett a vezetett, csoportos túrázás, sokszor divatos ruházatban, márkás lábbeliben, sétabottal. A geotúrák, tanösvények, egyénileg nem látogatható nemzeti parki területek a társas érintkezés új színterei lettek, ahol nagyrészt városiak véletlenszerűen összeálló csoportja beszélget, barátkozik, esetleg értékes természettudományos ismeretekkel egészíti ki csemetéje tanulmányait. Sokan több órát utaznak egy-egy ilyen félnapos séta kedvéért, a túravezető pedig az indulás időpontját gyakran igazítja a budapesti busz érkezéséhez.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – április 7., kedd, 9:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább