Baleseti veszélyt jelentenek az erdei vadak

A Napközben május 12-i adásának témái:

– Az országutakon csatangoló, kiszámíthatatlan mozgású erdei vadak egész évben baleseti veszélyt jelentenek a gépjárművezetők számára, de a tavaszi-nyári párzási időszakban, pl. az őzek esetében, fokozottabban jelentkezik ez a típusú fenyegetés, hiszen ilyenkor hirtelen és nagy sebességgel keresztezheti a jármű útját egy-egy erdőszélen, árokparton felbukkanó őz. Ki szenved kárt, ki viseli a felelősséget, fizet-e a biztosító, kell-e pereskedésre számítani, mi a nyugat-európai gyakorlat? Egy minap elfogadott törvénymódosítás segít megválaszolni a kérdéseket.

Hallgassa meg!

– Idénymunka – feketemunka, indul az alkalmi munkavállalás szezonja a kereskedelemben, vendéglátásban, építőiparban és az agráriumban, de a gazdaság számos más területét is említhetnénk. Diákoktól a szakképzettség nélkülieken keresztül egészen a kiegészítő jövedelmet kereső nyugdíjasokig sokakat érint a nyári szezon kínálta lehetőség.
Mindig akadnak azonban, akik bejelentés nélkül dolgoznak, vagy dolgoztatnak, ami pillanatnyilag előnyösnek tűnhet, de a későbbiekben számos hátránnyal járhat. Melyek ezek, mit lehet tenni az elkerülésük érdekében?

Hallgassa meg!

– KIP, azaz komplex instrukciós program – ezt az első hallásra nehezen értelmezhető nevet viseli a Budapesten és országszerte több általános- és szakközép iskolában eddig bevezetett oktatási módszer, amelyet néhány hete egy újabb kistelepülésen, Somlóvásárhelyen is elindítottak. Az Egyesült Államokbéli Stanford Egyetemről behozott módszer lényege, hogy a jó képességű és a lemaradó tanuló egyaránt értékes tagja lehet az osztályközösségnek, hogy ki-ki képessége szerint, de kivegye részét az egyéni és csoportos munkából és hogy ne a versengés, hanem az együttműködés mozgassa a közösséget.

Hallgassa meg!

– A lúdtalp népbetegségnek számít, pedig egy kis gondossággal gyerekkorban megelőzhető, ill. mérsékelhető, így az idő előrehaladtával egyre inkább jelentkező mozgásszervi következmények kordában tarthatók. Nem mindegy, milyen életmódot folytatunk, mennyire ellensúlyozzuk a bizonyos szakmákkal szükségképpen együtt járó kellemetlen hatásokat és milyen lábbelit viselünk. Vannak esetek, amikor elkerülhetetlen a sebészi beavatkozás, a korszerű, apró behatolással járó, rutineljárás azonban véglegesen megoldja a problémákat.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – május 12., kedd, 9:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább