Egyéb

Mese-expressz a hegy belsejében

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós magazinja.

A május 21-i adás tartalmából:

- Az idő minden sebet begyógyít – de mikor hegednek be a történelem által okozott mély sebek? Ez a kérdés fogalmazódik meg az úgynevezett győzelmi emlékmű láttán, amelyet a fasizmus idején létesítettek – mégpedig Bolzano város egyik központi helyszínén, Olaszország első világháborús győzelmének emlékére. A német kisebbség számára fájdalmas az emlékezés, mert a mai Dél-Tirolt akkor csatolták Olaszországhoz, s így 1922-től olasz fasiszta elnyomás alá került.

- A múlt század elején Horvátország legszegényebb karsztvidékein, például Likában és a dalmát tengerpart hátországában szinte nem volt család, akinek ne lett volna legalább egy “busája”. Ez a kis növésű tehén hússal és tejjel látta el a családot. Mivel az állomány nagyon megritkult, a faj fenntartásának érdekében a tenyésztők védettség alá szeretnék helyezni.

- A Graz központjában emelkedő Várhegy a jellegzetes óratoronnyal a stájer főváros szimbóluma. A hegy gyomrában 6 kilométernél hosszabb, elágazó járatrendszer van, amelyben a 60-as években mese-barlangvasutat létesítettek. Később ez bezárt, majd néhány hónapja ismét beindították a mese-expresszt, amely a gyerekeket és felnőtteket kalauzolja a szokatlan mesék világába.

- Ha egy gyapjúpulóvert valaha is kimostunk véletlenül forró vízben, akkor tulajdonképpen már nemezeltünk is. Szerencsére a napjainkban újra felfedezték az ősi anyagot, és számos ruhát, használati tárgyat készítenek e technikával a mai ízlésvilágnak megfelelően. A nemezelést azonban művészi színvonalon is lehet művelni. Ezt teszi Gera Klára is.

Alpok-Duna-Adria – Duna – május 21., csütörtök, 6:30
ismétlés: Duna World – május 21., csütörtök 12:30

Szerkesztő: Sári Zsuzs

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább