Napközben: Lapról Hangra - újságolvasás látássérülteknek

A Napközben június 22-i adásának tartalmából:

Elmaradt bizonylatok, hiányos vagy hibás adattartalmú számlák
Fodrászok, kozmetikusok, masszőrök, az otthonunkban szerelést, javítást végző szakemberek, mesterek nem sűrűn állítanak ki adóügyi iratot, de még a magánorvosoknál, ügyvédeknél, könyvelőknél is előfordulnak hiányosságok. Mi fogyasztók is hibásak vagyunk abban, hogy sokszor nem ragaszkodunk a számlához, nem épült be az életünkbe, csak akkor panaszkodunk, ha esetleg érvényesíteni kell az jogsérelmünket.
Kitérünk arra is, hogy itt a nyári fesztiválszezon, és a népszerű szabadtéri rendezvényekre standdal, elárusító asztallal alkalmilag kitelepülő vállalkozások esetén milyen számlaadási kötelezettségek vannak és hogyan tudjuk az ott vásárolt termék esetén érvényesíteni az esetleges jogsérelmet.

Őstermelő? Valóban?
A mezőgazdasági őstermelő és a kiskereskedő közötti lényeges különbség, hogy az őstermelő csak a saját gazdaságában megtermelt, előállított, illetve gyűjtött mezőgazdasági terméket értékesíthet. A számos hatósági ellenőrzés ellenére úgy tűnik, leginkább bizalmi alapon választhatjuk ki, hogy kitől és mit vásárolunk. Annak próbálunk utánajárni, hogy vásárlóként honnan tudhatjuk, hogy valóban őstermelővel van-e dolgunk, vagyis az adott terméket valóban az eladó termesztette-e és nem álkofával van dolgunk. A közelmúltban összehangolt országos ellenőrzést tartottak az ál-őstermelők kiszűrése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok földművelésügyi szakemberei.

Segíts otthonról látássérülteknek újságot olvasni!
Havi 200 cikket várnak lelkes felolvasóktól a Lapról Hangra projekt honlapján, ezzel segítve a látássérülteket, hogy ők is „olvashassanak” újságot.
Informatika a Látássérültekért Alapítvány és az ELTE közös megállapodása értelmében 2016. április 22-éig havi 200 cikket szeretnének feltölteni hanganyag formájában a látássérültek segítésére.

Határtalanul program
Idén is folytatódik a Határtalanul! program, amelynek célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Napközben – Kossuth – június 22., hétfő, 9:00

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább