Nem a betegséget kell gyógyítani, hanem a beteget!

Dr. Deutsch Zsuzsanna, a Szeretetkórház főigazgatója az intézmény főbb feladatairól beszélt.

A Szeretetkórháznak komoly múltja van, sokan ismerik, de van-e jövője az intézménynek?
Nagyon bízom abban, hogy a kórháznak van jövője, hiszen nagyon fontos feladatot teljesítünk, minden elfogultság nélkül, évtizedek óta olyan betegekkel foglalkozunk, akik valahogy, éveken keresztül az egészségügy perifériáján voltak. Elsősorban idős betegek, hiszen a profil gerontológia, az átlagéletkor 80-85 év. Ez a korosztály valahogy kikeveredik mindenhonnan, kikerül az aktív betegellátásból, hiszen se idő, se pénz nincs a sok fiatalabb beteg mellett. A szociális otthonból szintén kikeveredik, illetve be se kerül, mert nem igazán tudja magát ellátni. Ugyanakkor orvosilag szüksége van segítségre, az otthoni betegellátás bármennyire is szerveződik, nagyon sok kerületben nagyon jól működik, kevés. orvosi ellátásra van szükségük, hiszen – és ezt sokszor, sok helyen elmondtam – sokféle betegségben szenvednek. Az idős beteg nagyon nehéz beteg, a sokféle betegség miatt, nem olcsó beteg, a betegségek és a sokféle gyógyszer miatt, szorosabb, mélyebb odafigyelést, empátiát kíván. Dr. Bálint Mihályt, a híres orvost, pszichológust tudom idézni, aki könyvet is írt ebben a témában, hogy nem a betegséget kell gyógyítani, hanem a beteget! Természetesen gyógyítjuk a különböző betegségeket, de egyben kell nézni az egészet, a betegséget és a beteget kell egyszerre gyógyítani. Egy ilyen jellegű, felekezeti kórház ebben sokkal több segítséget tud adni lelkileg, mint egy másik kórház. Pszichológussal, sokkal több odafigyeléssel.

De nem csak pszichológussal dolgozik együtt, hanem a keze alatt rabbi is dolgozik, mellette a kórház glatt kóser is, azaz a maximumot nyújtja, amire egy hívő zsidónak szüksége van. Hogyan sikerül mindezeket megteremtenie?
Van valóban pszichológus, de ha kell, segít a rabbi is, van egy nagy orvosi team is, azok a szakmák, amik helyben nincsenek, azok konzíliumként megjelennek, tehát egy széles palettával dolgozunk. Ez a betegnek nagyon sokat jelent. Van még 10 hospice ágyunk is, egész Magyarországon nagyon kevés ilyen ágy van, Budapesten talán összesen van vagy 40, azt is tudjuk, hogy a daganatos betegség milyen jelentős halálok a világon, de Magyarországon különösen. Az akítv daganatos kezelés után, legyen az sugár-, kemoterápia, még hosszú az út és ezen az úton nagyon sokat lehet tenni a betegért, hogy méltósággal, méltó élettel tudjon hónapok, vagy évek múlva elköszönni.

Jómúltkor jártam a kórházban és fiatalokat láttam az ambulancián, ezek szerint nem csak idősgondozás folyik a kórházban?
Természetesen, az ambulancia nyitott, bizonyos ambulanciákra beutaló nélkül, bizonyosakra körzeti orvosi beutalóval, szemészet, diabetológia, reumatológia, kardiológia, ezek mind nyitottak mindenki, így a fiatal betegek számára is. Azt is el kell mondani, azzal együtt, hogy ez egy felekezeti kórház, felveszünk felekezeten kívüli betegeket is, bárhonnan, nincs az a területi kötöttség, országos felvételi rendszerünk van

Az interjú a 2015. június 19-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább