Védekezés a betörők ellen

A Napközben június 29-i adásának tartalmából:

– A betörők előtt, főleg, ha „képzettek” is, nincs akadály. Ennek ellenére mi magunk is tehetünk otthonunk biztonsága érdekében. A tapasztalatok azt mutatják azonban, hogy még azt sem tesszük meg, amit egyébként megtehetnénk. Itt a nyár a szabadságok ideje, hogyan óvjuk utazásunk alatt otthon hagyott értékeinket?

– Tudunk-e pihenni? Egyik skandináv országban egy izgalmas kísérlet indult el tavaly nyáron. A nyári melegben a közalkalmazottak egy csoportja csak napi hat órát, míg a többiek rendesen, az eddigi nyolc órát dolgozták le. Hasonló történt már korábban Kiruna városában is, még 2005-ben. A kísérlet fő célja, hogy a hatórás műszakban dolgozó stáb egészségesebb és boldogabb lesz-e a változástól? Mi a helyzet nálunk? A magyar társadalom alkalmas lenne-e a 6 órás munkaidő kapcsán a fennmaradó időt „magára fordítani”, vagy ugyanúgy rohanna, pl. plusz munkát vállalna vagy másodállást stb.? Tudunk-e pihenni? Megfelelően kihasználjuk-e a pihenésre szánt időt? Ugyanolyan aktívan dolgozunk-e a nyári melegben a két szabadság között, mint az év más időszakában?A munkáltató érzékeli-e a szabadság után újra munkába álló aktivitásán a pihenés jótékonyhatását? A mindennapi élet minőségét javítja-e a nyári szabadság, vagy a rövidebb munkarenddel felszabaduló szabadórák hatásosabbak? Érintjük egy kicsit a szünidő változás „tervét”. A napokban ismét felmerült, hogy legyen a nyári szünidő rövidebb, és az év közbeni szünetek hosszabbak (skandináv ill. német, angol minta) ez kapcsolódik a témához is. Mi a hasznosabb, egy hosszabb vagy több rövidebb pihenő, pedagógusokat is érinti.

– Késik a repülője, törölték a járatát? Többféle kártalanítás is járhat a légitársaságok utasainak késés vagy járattörlés esetére, amely a távolságtól függően 250, 400, vagy 600 euró lehet. A nyári szabadságolások alkalmával sok magyar utazik repülővel külföldre, ezért elmondjuk, hogy milyen jogaik vannak, ha például törlik a légi járatukat, késik a járatuk vagy elveszik a csomagjuk.

– A terhesség alatti hízás nem feltétlenül elhízást jelent, és ezzel a kismamák nagy része sajnos nincs tisztában.
Örült divatként hódít, hogy ma már egy plusz grammot se szedjen magára a kismama, hiszen a baba úgy is elveszi az anyai szerevezettől, ami kell, felesleges pluszban bevinni. A másik oldal, viszont kettő helyett eszik.
Hol az igazság?

Napközben – Kossuth – Június 29., hétfő, 9:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább