Erdők – mezők értékei

A Napközben augusztus 5-i adásában:

– Munkaügyi ellenőrzések, szomorú tapasztalatokkal
A foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályokat ellenőrizte a hatóság június végén és az eredmény megint lesújtó: alig van cég, amelynél minden rendben lenne. A vállalkozások 84 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi jogsértést, ez pedig a dolgozók 64 százalékát érintette.
A vizsgálatok fókuszában az építkezések, kereskedelmi egységek (boltok, standok, pékségek), változó (fesztivál, vásár) és állandó helyen működő vendéglátóhelyek (éttermek, presszók, éjszakai szórakozóhelyek, szálláshely szolgáltatók), mezőgazdasági területek és feldolgozóipari létesítmények, illetve a különböző szolgáltatásokat (fizikai közérzetet javító, személy- és vagyonvédelmi, takarító, gépjárműszerelő, rendezvényekhez kapcsolódó, stb.) nyújtó munkáltatók voltak.

– Hajós turizmus – nyár végén, ősszel kezdődik a szezon
A hajóvezetés látványos, de nagy szaktudást igénylő veszélyes tevékenység. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a papír – a vezetői engedély – elegendő, hogy hajót béreljenek és akár hazai vizeken, akár a tengeren elinduljanak egy hosszabb – rövidebb útra. A víz, az időjárás kiszámíthatatlan, olyan nincs, hogy valaki csak jó időben tudjon hajózni. Vizsgák, engedélyek, útvonalak, és információk, amik hasznosak lehetnek a kirándulóknak.

– Akár két embernek is főznek. Divatosak a lakáséttermek
Egyre népszerűbbek azok a vendéglátó szolgáltatások, amikor valaki saját nappalijában terít a vendégeknek és konyhájában készül az étel. De milyen követelményeknek kell megfelelniük ezeknek az élelmiszereknek, mik a szabályai az alapanyagok beszerzésének, szállításának, tárolásának?

– Erdők – mezők értékei – a gyógynövény gyűjtés tudománya
Autóval közlekedő felvásárlók járják a somogyi falvakat, hogy átvegyék a termést a gyógynövénygyűjtőktől, ezzel alaposan megnehezítve a helyi átvevők helyzetét, akik azt gyanítják, hogy a mobil felvásárlók nem rendelkeznek minden hatósági engedéllyel. A legálisan működők rendben kifizetik az adót, de nekik már nem éri meg dolgozni.

Napközben – Kossuth – augusztus 5., kedd, 9:00

Szerkesztő: Zsoldos László

Korábbi adások!>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább