Medveczky Balázs heti ajánlója

Medveczky Balázs mintegy három évtizede dolgozik a közmédiában. Gazdag tapasztalatait júliustól a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatójaként kamatoztatja.

Szerintem a Balaton a világ közepe, minden nyáron ott töltöm vakációmat. Különösen az északi partot kedvelem, mivel nagyon szeretek úszni, s a déli parttal ellentétben, ott kevesebbet kell begyalogolni. Noha van csodás balatoni ősz, tavasz és tél, mégis aktuálisan a Duna népszerű napi műsorát, a Balatoni Nyárt ajánlom mindenkinek (hétfő 16.00).

Nagyon kötődöm a magyar dalhoz: magam is zenélek, és ifjú koromban – amellett, hogy gitároztam – még énekelni is tanultam. A szenvedély megmaradt, jelenleg szövegíróként egy zeneszerző barátommal dolgozunk egy népszerű előadó nagylemezén. Ne szaporítsuk a szót, keddre A Dal slágereit ajánlom az olvasók figyelmébe (Duna 22.15).

32 évvel ezelőtt az István a király királydombi bemutatójára nem jutottam ki, de hosszú éveken keresztül a darab slágerei szóltak autómban, s mind a mai napig kívülről fújom a legnépszerűbb dalokat. A mostani, (eredeti) helyszíni-közvetítésben a régi szereplők is felbukkannak, s egy érdekességre is felhívom a figyelmet: Varga Miklós nemcsak a hangját kölcsönzi az előadáshoz, hanem maga is játssza a főszerepet (szerda, Duna 20.30).

Augusztus 20. nemcsak államalapításunk ünnepe, hanem – Szent Istvánhoz kapcsolódóan – fontos egyházi esemény is. A Szent Jobb körmenet – négy évtizedes szünet után – a rendszerváltás után vált ismét zarándoklattá, amelyet a közmédia idén is közvetít (csütörtök 16.50).

A hosszú hétvégén ismét vár mindenkit a Balaton! A zamárdi Strand Fesztiválon a Petőfi Rádió is ott lesz, így felhőtlen kikapcsolódást nyújthat minden hallgatójának (péntek 10.03-20.00).

Amíg a magyar musicalek népszerűségi örökranglistán az István a király áll az első helyen, addig a világ zsidósága körében a Hegedűs a háztetőn tűnik a legnépszerűbb zenés darabnak. Tevje, a szegény tejesember szívszorító történetét olyan kiváló színészek vitték sikerre a moziban is, mint Chaim Topol, és Leonard Frey (szombat, Duna 13.30).

Vasárnapra egy nagyon népszerű zeneműre hívom fel a figyelmet: Liszt Transzcendens etüdeit nemcsak a zeneértők ismerik és kedvelik. A Kritikus füllel adása nyomán a melegben némi borzongást adhat a Lidércfény, és felüdülést a Hóvihar című virtuóz darab (Bartók Rádió 18.30).

Olvasson tovább