Napközben: Mitől lesz valóban ízes a lecsó?

A Napközben augusztus 18-i adásának tartalmából:

– Októberig lehet jelentkezni az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) háziorvosi praxisok betöltésére kiírt pályázatára. A szabadon felhasználható vissza nem térítendő támogatással a fiatal orvosokat szeretnék ösztönözni, hogy az évek óta betöltetlen praxisokban vállaljanak szolgálatot. Jelenleg 300 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon; a legtöbb háziorvosra Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében lenne szükség, jórészt hátrányos helyzetű térségekben. De mit jelent a háziorvosi szolgálat egy ilyen településen? Milyen szempontból lehet hasznos egy fiatal orvos számára a munka egy kistelepülésen? Mit tesznek a települések, mit tudnak ajánlani, hogy legyen saját orvosuk? Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mivel lehet ösztönözni az orvosokat, hogy egy ilyen praxist vállaljanak? Pénz, családi kötődés, szakmai érvek vagy a közösség, mi tarthatja ott a doktort?

Hallgassa meg!

– Ki könnyedén, ki kicsit dadogva, vagy gyenge nyelvtudással, néhányan pedig érdekesen, rutinosan mesélnek egy-egy város nevezetességéről. A piac óriási, van biciklis városvezetés, mobil applikáció, önkéntes idegenvezető, városnéző busz és géphang is, de szükség van-e még a képzett idegenvezetőre? Fontos-e egy-egy utazási iroda számára, hogy jól felkészült vezetőt alkalmazzon? Ez is pénz kérdés? Mennyire meghatározó az utazók számára, hogy milyen a kísérő? Milyen újfajta igények, érdekességek vannak a városi kalauzolásban?

Hallgassa meg!

– A Magyar közút közel 100 kilométer hosszban új vadkerítést épít az M7-es autópálya mellett, közel fél milliárd forint értékben. Olyan kerítést, aminek az alját a földbe süllyesztik, hogy alatta se tudjanak az állatok átjutni. Miért kell az új kerítés? Milyen gyakoriak itt a vadbalesetek? Milyen károkat okoznak, és ki téríti meg azokat? A nyári melegben hol kell számítani a vadak szokatlan felbukkanására?

Hallgassa meg!

– A lecsó a magyar konyha kultikus étele. Nehéz elképzelni nélküle az augusztusi vacsora asztalt. De vajon valóban egyedi magyar étel, vagy balkáni eredetű? Lehet tarhonyás, kolbászos vagy rizses, mindenkinek megvan a maga receptje, és ilyenkor számtalan lecsó fesztiválon bizonyíthatnak a szakácsok. Mitől lesz valóban ízes, csípős szaftos a lecsó? Miért kell most leszüretelni télire a paradicsomot? Milyen zöldségeket érdemes ilyenkor üvegbe tenni, és hogyan? Megéri házilag savanyítani?

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább