A zsidóságnak van jövője, avagy számvetés és tervezés

Heisler András, a Mazsihisz elnöke értékelte az elmúlt esztendőt, de szóba került még a Mazsihisz jövőbeni feladatai, ahogy a Zsidó Kulturális Fesztivál eseményei is. Botrányok nincsenek, csak jó programok, emelte ki Heisler András.

Arra gondoltam, hogy a zsidóság jövőjéről kérdezem Önt.
Ennél egyszerűbb kérdést ne is lehetne feltenni. Röviden, a zsidóságnak van jövője, Magyarországon, a világban egyaránt. Mi mindenképpen pozitívan gondolkodunk, ezt egyébként mindenki láthatja, aki végigtekint Izrael történelmén. Sok szenvedés és üldöztetés után a zsidóknak van saját államuk. A diaszpórában a zsidó közösségek virágoznak, itt Magyarországon is, a Holokauszt után életre fakadt a zsidóság, sokszínű irányzattal, rengeteg programmal, fejlődéssel.

A héten került sor az Urániában egy filmbemutatóra, a Zsinagógák népe című filmére, itt Ön is beszélt. Megosztana néhány gondolatot az ott elmondottakból?
Ez egy nagyon pozitív hangulatú rendezvény volt, a beszédem is igazodott ehhez, azt is el kell mondani, hogy ez a bemutató egyfajta előzetese volt a héten megnyíló Zsidó kulturális Fesztiválnak. Ez a fesztivál egy héten át tart majd, ennek már van egy tizenhét éves hagyománya, korábban Zsidó Nyári Fesztivál néven futott. A programsorozatnak három fő helyszíne van, a Dohány utcai zsinagóga, ahol a nagyobb koncertekre kerül sor, a Rumbach utcai zsinagóga, ahol a különleges építészeti térben lesznek előadások, végül pedig a Goldmark terem. Ez utóbbiról sokan nem tudják, hogy ez volt az egyetlen színházterem, amelyet a zsidó színészek használni tudtak, miközben másutt már nem léphettek fel.

Akkor a fesztivál új neve azt is jelenti, hogy nem az eddigi vezető, Vadas Vera szervezi a rendezvényt?
Így van, de meg kell jegyezni, hogy ez a fesztivál – ahogy azt Vadas Vera is megfogalmazta – ez az ő gyermeke, amelyiket megszült, eddig felnevelt, ám most mi átvettük, s mi tanítjuk tovább, folytatjuk a munkát. Azt hiszem, a fejlődéssel egy újabb korszak veszi kezdetét.

Megjelentek mindenféle hírek a különböző problémákat, ezek valósak voltak, vagy inkább a kommunikáció részét jelentették?
Egy biztos, ezt a rendezvényt nagyon rövid idő alatt kellett megszervezni, az előkészítés remekül sikerült, kiváló programoknak nézünk elébe, ezeket minden érdeklődő megtalálhatja. Azt gondolom, a problémapillanatokon már régen túl vagyunk.

Mi a helyzet a Muzsikás együttessel? Ki mondta le a koncertet és miért?
Csak azt tudom elmondani, amiről tájékoztattak. A Muzsikás jelzett a szervezőinknek, hogy az együttes egyik tagja kórházba került, nélküle a produkciót nem tudják megtartani, így kénytelenek voltak lemondani azt. Ez egy vis maior helyzet, ezért mindenkitől elnézést kérünk. Nagyon fájlaljuk, hogy nem jön létre ez a program, a Muzsikás munkásságával, multikulturális gondolkodásával mi azonosulni tudunk, bízom abban, hogy a jövőben még vendégül láthatjuk őket.

Lassan megkezdődik az az időszak, amikor is a zsidó emberek elnézést kérnek azoktól, akiket megbántottak. Ön kitől kér elnézést?
Ez egy nagyon fontos tradíció, hogy ilyenkor Ros Hasane, az új esztendő előtt a zsidó emberek elnézést kérnek egymástól, különösen azoktól, akiket akarva-akaratlanul az elmúlt esztendőben megbántottak. Én így most is kihasználom az alkalmat, hogy elnézést kérjek azoktól, akiket megbántottam, biztos vagyok abban, hogy szándékosan soha és senkit. Azt gondolom, ez a megtisztulási folyamat egy nagyon szép hagyománya a közösségünknek.

A megtisztulás egyben a jövőt is jelenti. Vannak új események is a Mazsihisznél, hiszen van új országos főrabbi, rövidesen a Rabbitestület is vezetőt választ, mi várható még a Síp utcában?
Még van hátra ebből az évből, nem unatkoztunk, az is biztos, hogy jövőre is rengeteg dolgunk lesz. Annyit még a Ros Hasane, az újév ünnepéhez, hogy azt követi a 10 bűnbánó nap, ilyenkor dől el, hogy az Élet Könyvébe bekerülünk-e, majd ezt követi az Engesztelő Nap, Jom Kipur, ami a legnagyobb ünnepünk egyike. Visszatérve a világi dolgokra, meg kell jegyeznem, hogy nekünk, világi vezetőknek is alkalmasak ezek a napok arra, hogy a múltat áttekintsük, s megtervezzük a jövőt. Ez alkalmat arra, hogy számvetést készítsünk.

Akkor lássuk ezt a számvetést!
Azt gondolom, az elmúlt esztendőben a Mazsihisz egy jó irányba állt, s van egy perspektíva is előtte. Fontos feladatunk, hogy az intézményeink működési színvonalát emeljük a jövőben. Ez minden intézményünkre vonatkozik, erre nagy figyelmet fordítunk. Nagyon fontos, jelentős intézményekről van szó, Kelet-Közép-Európa egyetlen zsidó egyeteméről, rabbiképzőjéről, egy különleges kórházról, egy szociális hálóról. Ezeknek a színvonalát kell emelni és illeszteni a Mazsihisz céljaihoz.

A zsidó-keresztény párbeszéd egy fontos része a mai magyar társadalomnak. Ön hogy látja most ennek a helyét?
2014-ben volt egy nagyon izgalmas konferencia a Nostra Aetate címmel. Ez annak a zsinati állásfoglalásnak az évfordulójáról szólt, ami a zsidóságot egy teljesen más helyzetbe, megítélésbe pozícionálta. Ennek emlékére került sor Tihanyban erre a konferenciára, ahol keresztény testvéreinkkel együtt voltunk jelen. Ennek volt idén is egy folytatása, ahol a különböző egyházak pasztorizációjáról folyt nagyon izgalmas diskurzus, rabbiknak, püspököknek a részvételével. Csak megerősíteni tudom, azt a pozitív szemléletet, amit Erdő Péter bíboros úr is említett már többször. Meg kell említeni azt is, hogy nagyon sok szállal, közös projektekkel, munkákkal is kapcsolódunk egymáshoz. Van egy aktuális is, 80 diákot, 4 egyház különböző iskolájából, zsidóból, keresztényből, evangélikusból, reformátusból fogunk kivinni Erdélybe, Kolozsvárra, hiszen ez a város idén Európa Ifjúsági Fővárosa. Itt egy komoly multikulturális élményt kapnak a diákok, megismerkedhetnek egymással, szerintem ez meghatározó lesz a későbbi életük folyamán.

A rövidesen véget érő zsinagógai esztendőben olybá tűnt, mintha a kormányzattal való kapcsolataik is javultak volna. Mi várható a jövőben?
Lenyugodtak a kapcsolataink mindenképpen. Mi azt várjuk, hogy a kormánytól kapott ígéretek realizálódjanak. Meg kell mondani, nagyvonalú gesztusokat tett a kormány, zsinagógák, szociális otthonok felújításának segítése, de idetartozik még az elhagyott zsidó temetők rendbehozatala. Amennyiben ezeken a területeken lesz előrelépés, mi mindenképpen elégedettek leszünk.

Köszönöm a beszélgetést.

Videó ajánló

Olvasson tovább