Napközben a szervdonációról

A Napközben október 14-i adásának tartalmából:

Mit jelent donornak lenni?
Adományozó, ezt jelenti a donor szó, de ki hogyan segíthet beteg hozzátartozóján? Ki lehet donor, és mit adományozhat? Senki se számít arra, hogy a családjában például súlyos rákos megbetegedés történhet, és amikor szembesül vele, nyilvánvaló, hogy bármit megtenne, hogy segítsen. Keveset tudunk azonban arról, hogy mivel jár egy őssejtadományozás, vagy hogy mit jelent élő donornak lenni. Október 10-én rendezték meg a Szervdonációs és Transzplantációs Európa és Világnapot Magyarországon, ahol azoknak mondtak köszönetet, akik életet mentettek donációval.

Hallgassa meg!

ÁGOTA Alapítvány Közösségi és Kulturális Központ
A múlt héten nyitotta meg a kapuit Szegeden az ÁGOTA Alapítvány Közösségi és Kulturális Központja, amely több ezer környékbéli nyugdíjasnak és fiatalnak kínál rendszeres kulturális és sportprogramokat. De milyen szerepe lehet a központnak?Több szervezet is délutáni foglalkozások keretében igyekszik terelgetni a súlyos szociális körülmények között élő gyerekek, fiatalok életét. Hogyan lehet a csellengő fiatalokat egy-egy ilyen helyre becsalogatni? Miért fontos, hogy második otthonra leljenek a nehéz sorsú gyerekek egy kultúrházban, vagy például egy a Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett játszótéren?

Hallgassa meg!

Autózás télen
Téli gumi, fagyálló, jó fékek, esetleg hólánc, mi kell még a téli autózáshoz? A hideg beköszöntével érdemes autónkat is felkészíteni, esetleg egy szervizbe is ellátogatni. Mire érdemes ilyenkor odafigyelnünk?

Hallgassa meg!

Kedvencünk, az alma
Elstar, fertődi téli, golden, idared, jonagold, starking és persze az ízletes, kissé savanykás, hagyományos jonatán, rengeteg almafajta közül választhatunk , a lényeg hogy fogyasszuk, hiszen a gyümölcsök királynője nagyon pozitívan hat az egészségünkre, sokáig eláll, még mindig olcsó és most szezonja van. Milyen az idei termés? Milyen pozitív hatása van a gyümölcsnek? Hogyan érdemes télire eltenni, és mi készülhet belőle?

Hallgassa meg!

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább