Holokauszt és a családom – Vámos Éva

Tavaly jött létre egy csoport a Facebookon, ahol mindenki megírhatta saját, a családja történetét a Holokausztról. Hatalmas sikere lett a csoportnak, rengetegen osztották meg az addig talán soha el nem mondott történeteiket. Ma már könyv alakjában is olvasható ezek közül egy csomó. Az egyik családi történet íróját, Vámos Évát kérdeztem arról, hogy miért is tartotta fontosnak megosztani az addig nem igazán kibeszéltet.

Hallgassa meg a teljes adást!

Nemrégiben jelent meg egy könyv, amelynek az alapját egy közösségi oldalon szervezett csoport történetei adták, a virtuális térből egyenesen a nyomdába kerültek ezek a történetek. Hogyan is történt ez az egész?
Azért nem volt ilyen egyenes ez az út. Tavaly az év elején alakult ez a Facebook csoport, teljesen véletlenül akadtam rá. Miután felfedeztem, hogy hozzám hasonló emberek írják meg a történeteiket, én is kényszert éreztem arra, hogy kiírjam magamból mindazt, ami nyom.

Mi is volt ez a csoport?
Ez Eörsi Mátyás kezdeményezése volt, nyilvánvalóan ő is érezte azt a hiányt, amit a mi generációnk gondolatvilágában, érzéseiben megtalálható, tehát nem volt fórum arra, hogy kimondjuk a bánatunkat. Történetesen azt, hogy lézengünk ebben a világban, többnyire szülők nélkül, mert a holokauszttúlélők többsége már sajnos nem él. Vagyunk család, testvérek, unokatestvérek nélkül, a gyerekeinknek csak lerajzolni tudtunk egy nem létező családfát, hogy kik lennének a rokonaik. Ezzel nagyon sokan vagyunk így. Amikor leírtam az anyukám történetét Budapestről Ravensbrückig, majd a felszabadulás után onnan vissza, egy féléve viszontagságokkal teli út alatt, akkor én voltam a legjobban meglepve, hogy erre rengeteg like született. Rengeteg hozzászólás is jött, majd újabb és újabb történetek bukkantak fel. Majd folytatódott a meglepetés, mert megkerestek a Holokauszt és a családom oldal adminisztrátorai, hogy szerveznek a Centrál Színházba egy felolvasó-maratont, és hozzájárulok-e, hogy az én két történetemet felolvassák. Természetesen örömmel mondtam igent. Elemnetem az előadásra a gyerekeimmel és ez az egész valami elmondhatatlan élmény volt. Az egész, hogy hallottam az anyukám történetét mások hangján, közben látni a közönség reakcióját az egészre.

A folytatás?
Ennek a következménye lett a könyv, amikor újra felkérést kaptam, hogy legyek szíves szerepelni a kötetben, boldogan vállaltam. Így született meg ez a csodálatos könyv, ami nem az én érdemem, hanem azoké, akik szerkesztették és kiadták.

Az, hogy megírta a történetet, ki is írta magából, lehet ezt akár egy ajánlott terápiának is tekinteni?
Nem tudom, hiszen mindenkinél más lehet az ajánlott terápia, nekem mindenesetre jót tett. Ehhez szükség van némi íráskészségre, valamint az, hogy érdeklődjön mások sorsa iránt. Aki mindezekre fogékony és működik benne, annál ez hasznos lehet.

Az édesanyja már harminc éve nincs velünk, Ön szerint hogy forgatná ezeket a lapokat?
Az édesanyám egy speciális túlélő volt, mert abba a kategóriába tartozott, aki kényszeresen mesélt. Én ennek köszönhetem, hogy 8-10 éves koromra mindent tudtam a Holokausztról, szerintem jóleső érzéssel lapozgatná ezt a könyvet. Sőt azt is hiszem, neki is egy megnyugvás lett volna ez a könyv, hiszen nem volt alkalma az életében találkozni olyanokkal, akik túlélték ezt a borzalmat, hiszen akkoriban nem volt sikk erről beszélni.

A gyerekei hogyan fogadták ezt az egészet?
Én átörökítettem mindazt, amiben én nőttem fel, így ők is kicsi koruktól kezdve tudnak mindent, a történet maga nem volt számukra meglepetés, ahogy a Facebook csoport sem, azt is követték. Ők azt érzik, hogy tartoztunk ennyivel az általuk soha nem ismert nagymamának.

Hanuka a csodák ünnepe, de nem valami isteni csoda, hogy 5776 esztendő alatt is, sok szenvedés mellett tudunk a csodára magára emlékezni, hogy tudunk örülni is egymásnak?
Az egész élet csodákból áll és anélkül, hogy az ember ne hinne bennük, egyszerűen nem lehet élni.

Köszönöm a beszélgetést.
Breuer Péter

Az interjú a 2015. december 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

Olvasson tovább