Fejlődő kórház, nagy tervekkel

Pályázati pénzből szépült a Mazsihisz Szeretetkórháza, mely egy új röntgenkészüléket üzemelt be a napokban. Az átadó ünnepségen kérdeztük a kórház, a Mazsihisz vezetőit, valamint Fónagy János államtitkárt. Szóba kerültek a Szeretetkórház jelenlegi feladatai, valamint azok a tervek, melyek az intézmény hírnevét tovább növelik.

Hallgassa meg!

Ünnep a mai nap a Szeretetkórház életében, hiszen egy új röntgenkészüléket adtak át. Ennek kapcsán arra lennék kíváncsi, hogy igaz-e az, hogy az Ön által vezetett kórház a magyar egészségügy egyik vezető intézményévé kíván válni?

Dr. Deutsch Zsuzsa, a Szeretetkórház főigazgatója: Az már bebizonyosodott, hogy a Szeretetkórház nem egy öregotthon, nem egy elfekvő, bár sokan még mindig ezt gondolják rólunk. Olyan sokat fejlődött a kórház felszereltsége, infrastruktúrája, s ennek a folyamatnak a mai nap egy jelentős lépcsőfoka. Ennek is köszönhető, hogy a Szeretetkórház megítélése egyre jobb.

A kórház pályázati pénzből szerezte be legújabb készülékét, de mindehhez honnan volt az önköltség?

Heisler András, a Mazsihisz elnöke: Valóban egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően valósult meg ez a nagyberuházás. A pályázat megvalósíthatóságában a munkatársaink nagy sikerrel működtek közre, így a mai nap mindannyiunk számára nagy örömet jelent, hogy ezt a röntgengépet időben, a pályázati feltételeknek megfelelően tudtuk használatba helyezni.

A kórház falára ki van írva, hogy a Chevra Kadisa intézménye. Ez valóban egy utolsó állomása a betegeknek?

Kunos Péter, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója: Az igaz, hogy sokak számára ez az intézmény az utolsó állomás az életében, de nagyon nem mindegy, hogy az itt töltött időt milyen körülmények között töltik az emberek. Ez a kórház nagyon sokat tesz azokért, akiknek már nincsen visszaút abban, hogy elfogadhatóvá tegye ezt az időszakot. Mellette a hozzátartozók is azt látják, hogy itt az ellátás, a gondoskodás a legmagasabb színvonalon történik. Azt mondhatjuk, az idősgondozást ebben a kórházban a legmagasabb szinten művelik, talán az egész országban.

Ha valaki egy másik zsidó közösség, legyen akár a reformközösség, vagy a Chabad tagja, azt is ellátják a Szeretetkórházban?

Heisler András: Természetes, sőt a nem zsidók számára is nyitva van ez a kórház, már azért is, mert egészségügyi szolgáltatást nyújt. Ennek kapcsán is szeretném megjegyezni, nemrégiben volt egy komolyabb szakmai megbeszélésünk Balog Zoltán miniszter úrral, ahol jeleztük, a geriátriai szakkórház jelleget tovább szeretnénk vinni, olyannyira, hogy felajánlottuk ezen a területen az oktatókórházi funkciót is az egészségügyi vezetésnek. Ezt a miniszter úr nagy nyitottsággal fogadta. Nagyon reméljük, hogy a jövőben a Szeretetkórház, mint az idősgondozás jelentős intézménye, geriátriai oktatókórházként is működik majd.

Ha valaki ortodox zsidóként kerül be az intézménybe, annak is tudják a megfelelő ellátást biztosítani? A kórház mindennapi életritmusa megfelel a Sulchan Aruch feltételeinek?

Heisler András: A neológ kósersági felügyelet adja a kasrutot, ügyel mindenre, kóser ellátás van.

Egyebekben is megfelel a kórház az elvárásoknak, van akkor neológ és ortodox Sulchan Aruch?

Radnóti Zoltán rabbi, a Rabbitestület vezetője: Először is egészséges legyen az ember, ne kerüljön ide. Egy Sulchan Aruch van, ennek megfelelően működik a Mazsihisz Szeretetkórháza. A rituális metsző, a konyha is ennek alapján működik, ezeket egyébként nem csak Magyarországról, hanem Izraelből is felügyelik. Így a Szeretetkórház, s annak konyhája is kóser.

Itt van egy zsinagóga is a kórházban, a Mazsihisz és a BZSH is zsinagógai körzetekre van osztva, ezek szerint a Szeretetkórház önálló körzetként is működik?

Kunos Péter: Önálló körzet, melynek van saját önálló főrabbija is Deutsch László.

Államtitkár Úr, Ön már járt korábban a Szeretetkórházban?

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára: Igen már voltam, nem hivatalos minőségben, hanem egy szomorú esemény kapcsán. Most azonban egy örömteli esemény miatt jöhettem, jöttem el, hiszen a Zsidókórház beüzemelt egy minden tekintetben korszerű röntgengépet, amely mind az orvosok, mind a betegek kényelme szempontjából egészen más. A gépet a Mazsihisz közreműködésével, a kórház pályázata alapján Európai Uniós pénzekből, a Fejlesztési Minisztérium gondozása mellett kapta meg. Ez az esemény is erősíti az én érzelmi kötődéseimet ehhez a kórházhoz, gondoljunk csak bele, ez egy több mint 150 milliós fejlesztés volt.

Sor kerül majd hasonló eseményekre más egyházi fenntartású egészségügyi intézményekben?

Fónagy János: Bevallom, nem szoktam listázni annak alapján, hogy egyházi, vagy éppen világi intézményről van szó, de nemrégiben az óbudai Margit Kórházban volt hasonló átadási ünnepség. Azt azonban még szeretném megjegyezni, hogy itt a Szeretetkórházban folyamatban vannak még energetikai korszerűsítési pályázatok, szintén uniós pénzből történő fejlesztések. Decemberben a Bajcsy Kórházban is volt szerencsém egy milliárd forintot meghaladó beszerzésében is közreműködnöm. Visszatérve, azt tudom, hogy a másik három nagy egyház egészségügyi intézményeiben is futnak energetikai pályázatok. A magyar egészségüggyel kapcsolatban gyakran elhangzó negatív vélemények mellett érdemes ezeket a sok-sok milliárd forintos fejlesztéseket is látni kell, örülni kell minden egyes ilyen alkalomnak.

Ha szóba hozta az uniós pályázatokat, mennyire van megelégedve az eddigi támogatási pénzlehívásokkal, annak tekintetében, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is elégedetten nyilatkozott az eddigi lehívásokról?

Fónagy János: Elégedettek lehetünk, büszkék is lehetünk rá, hiszen 2010-ben egy meglévő, jóváhagyott rendszert vettünk át, ami a gyakorlati tevékenység során sokat akadozott, hiszen egy túlburjánzó, túlbiztosított rendszer volt. Az elmúlt öt évben, különösen az elmúlt két évben a magyar uniós ügyintézés és ebben a Miniszterelnökséget vezető miniszter is szerepet vitt, az egyik legfigyelemreméltóbb eredményt érte el az összes tagállamot tekintve. Kifizetések gyakorlatilag 100%-on túl történtek, a lemondások miatti túlvállalások miatt. Összességében a magyar állam a finanszírozást tekintve 100%-on teljesített. Asz egészségügy, az oktatás, a gazdasági szféra, a mezőgazdaság a Magyarország, a magyar társadalom részére rendelkezésre álló pénzt sikerrel, teljes egészében felhasználta.

Köszönöm a beszélgetést.
Breuer Péter

Az interjú a 2016. február 5-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

Olvasson tovább