Napközben miért van szüksége a felnőtteknek a mesére?

A Napközben március 1-i adásának tartalmából:

Pályakezdőknél elvárás a szakmai gyakorlat
Az elhelyezkedéshez ma már gyakran nem elég a diploma sem, szinte elvárás lett a szakmai gyakorlat. Ráadásul a szakmai tudás mellett a cégeknek fontos az is, milyen általános kompetenciákkal rendelkeznek a jelentkezők: képesek-e csapatban dolgozni, segítséget kérni probléma esetén, hogy mennyire megbízhatóak, vagy mennyire hatékony a kommunikációjuk. De hogyan legyen szakmai gyakorlata, ha már az első helyen is gyakorlatot / 4-5 év/ kérnek. Köteles e ingyen dolgozni egy hallgató , milyen munkaszerződéssel kell foglalkoztatni őt?

Hallgassa meg!

Ruhakölcsönzés háromszoros áron
100.000,- Ft-os szerződést kötött egy gimnazista, és a vállalkozás nem kérte ehhez a szülő hozzájáruló nyilatkozatát. A fogyasztó azzal kereste meg a Budapesti Békéltető Testületet, hogy a gyermeke osztályából több iskolással is két nap késedelmi díjat fizettetett meg a vállalkozás, amelytől a szalagavató ruhákat kölcsönözték, annak ellenére, hogy az előzetes tájékoztatás hiányos volt. A kölcsönző a szerződést az osztályba járó egyik gyermekkel, tehát egy fiatalkorúval kötötte meg, anélkül, hogy azt a kiskorú szülei vagy más felnőtt látta volna.

Hallgassa meg!

Nem adjuk át a helyet a buszon, villamoson- változó udvariassági szokások
A fiatal férfiak inkább félrenéznek, vagy a telefonjukon babrálnak, hogy ne kelljen észrevenniük. Az idősebbek sokkal figyelmesebbek . Győri Péter szociológus szerint az a fajta szokás vagy norma, amely szerint az időseknek vagy a terhes nőknek át kell adnunk a helyünket, az utóbbi húsz évben elkezdett kikopni a társadalomból.

Sok nyugat-európai országban a hazainál is rosszabb a helyzet. – Angliában például senki sem adja át a helyét, hiába híresen udvarias nép, Amerikában pedig egyenesen sértő, ha egy nőt maga elé akar engedni egy férfi.

Hallgassa meg!

Miért van szükségük a felnőtteknek mesére?
Úgy gondolnánk , hogy a mese a gyermekek műfaja. De mi a magyarázata annak, hogy a felnőtteknek is  mindennapi szükséglete, hogy ne csak a való világban éljenek. Ha nem is mesének nevezik, de a film, a színház, a könyv illúziója nélkülözhetetlen számukra. Mi a magyarázata ennek, mit adnak  és miben segítik életünket a kitalált történetek.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – március 1., kedd, 9:00

Szerkesztő: Zsoldos László

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább