Egyéb

Napközben a könyvtárakról

A Napközben április 5-i adásának tartalmából:

A különböző internetes közösségi oldalakon szinte óránként találkozhatunk olyan posztokkal, megosztásokkal, hogy valaki eltűnt, keresik a hozzátartozói. Ilyenkor tehát a rendőrség mellett a civilek is tudják egymást vagy akár a rendőrség munkáját is segíteni. De létezik weboldal is erre a célra, ez a Civil Körözési Rendszer. De a technika, a mobil app-ok segítségét is igénybe lehet venni eltűnt, bajba került ismerős megsegítésére, több ilyen fejlesztés, köztük magyar is, létezik. Mennyire használják az emberek ezeket a lehetőségeket? Miként működnek? Van-e együttműködés a rendőrséggel?

Hallgassa meg!

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy olyan különleges nyílt nap, melynek célja, hogy lehetőséget adjon fogyatékos emberek és munkáltatók számára egy személyes találkozására, egymás megismerésére és kölcsönös tapasztalatszerzésre. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Napon a fogyatékos résztvevők fél napig együtt dolgozhatnak egy számukra érdekes munkahely munkatársával, egy őket érdeklő munkakörben és testközelből figyelhetik meg egy munkavállaló mindennapi tevékenységeit. E nyílt napon, a fogyatékos emberek bemutatkozhatnak, míg a munkáltatók és a munkahelyi közösség megismerheti a hozzájuk érkező résztvevő egyéni adottságait, képességeit, személyiségét. Milyen lehetőségei vannak a fogyatékos embereknek? Miként fogadják őket a munkahelyeken?

Hallgassa meg!

A könyvtárak alkalmazkodtak az új kor követelményeihez, immár élen járnak a digitális kultúra közvetítésében. A kilencvenes évek végére 1,3 millióra esett vissza a beiratkozottak száma, most 1,5 milliónál is többen vannak. A tinik érdeklődését a legnehezebb felkelteni, nekik külön programokat kínálnak. Hogyan, mivel lehet a könyvtárakba visszacsábítani a látogatókat? Milyen változásokat kell/kellett végrehajtani? Merre tart a könyvtáros szakma?

Hallgassa meg!

Március 26-án indul és május 22-ig tart a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Egyesület által szervezett Tavaszi Emlékhadjárat, Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata, amely az 1848/49-es szabadságharc diadalmas tavaszi hadjáratának állít emléket, immár 28. alkalommal. Miért fontos a katonai hagyományőrzés? Milyen céljaik vannak? Mennyire népszerű ez a rendezvénysorozat? Hogyan működik az együttműködés más, akár külföldi hagyományőrző egyesületekkel?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – április 5., kedd - 9:00

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább