Virtuózok 2016

A tehetség szimfóniája - péntekenként újra képernyőn a Virtuózok

Április közepén indul a közmédia nagy sikerű komolyzenei tehetségkutatója.

A gyerekek és fiatalok részvételével zajló klasszikus zenei tehetségkutató új évadát a Duna közszolgálati csatornán adja az MTVA április 15-től péntek esténként.

A Virtuózok műsorvezetői 2016-ban is Varga Edit és Bősze Ádám lesznek, az öttagú zsűri tagja pedig továbbra is Miklósa Erika – Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Kesselyák Gergely – Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a  Magyar Állami Operaház tagja, Batta András – Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár, Némethy Attila – zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára és Szenthelyi Miklós – Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapítója lesznek.

A Virtuózok második szériájának fővédnökségét Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége vállalta el. A Virtuózok licensztulajdonosa, Peller Mariann elmondta:

„Rendkívüli elismerés számunkra, hogy Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége vállalta az új évad fővédnökségét. Ez is megerősít minket a műsor értékteremtő hatásában és abban, hogy folytatnunk kell a klasszikus zenei tehetségek felkutatását és bemutatását. A Virtuózok feladata a tehetségek felfedezése és nem a létrehozásuk. Biztos vagyok benne, hogy az új évad tovább emeli a műsor eddig is magas színvonalát.”

Az új évad érdekessége, hogy amellett, hogy megőrzi az első széria értékeit, most még szélesebb körből toborozta a résztvevőket, további lehetőséget adva ezzel a tehetségek bemutatásának.

„A Virtuózok megnyitotta az országhatárokat, az új évadba sokkal több külföldön élő magyar gyerek jelentkezett. A műsor célkitűzése a komolyzene népszerűsítése és a klasszikus zenei tehetségek bemutatása lakhelytől és nyelvtől függetlenül, hiszen a zene a résztvevők közös nyelve. A Virtuózok a közmédia egyik zászlóshajója lett, úgy érezzük, hogy a műsor megtalálta méltó otthonát a Dunán” – árulta el Medvegy Anikó, a Virtuózok főszerkesztője az új évadról.

Az idei évad győzteseit is értékes nyeremények, valamint a nemzetközi bemutatkozás lehetősége várja New Yorkban, Londonban és Berlinben.

A Virtuózokba három korcsoportban nevezhettek a klasszikus zenész fiatalok. Az I. korcsoportban a 6 és 12 év közötti gyerekek mérhetik össze hangszeres vagy énektudásukat. A II. korcsoportba a 13 és 17 év közötti fiatalok nevezhetnek, míg a 18 és 23 év közöttiek alkotják majd a III. korcsoport mezőnyét. Az énekesek esetében a felső korhatár 28 év. A Virtuózok casting adásai április 15-én indulnak a Duna közszolgálati csatornán. A három casting adást a korcsoportos középdöntők követik, amelyekben a versenyzők egy-egy újabb darabot adnak elő kamarazenekari kísérettel, valamint sztárvendégek segítségével egy közös produkcióval is fellépnek. A korcsoport döntőben az eddig külön bemutatott indulók egy adásban szerepelnek, de továbbra is saját kategóriájukon belül versenyeznek a továbbjutásért. Itt a versenyzők már szimfonikus zenekarral játszanak együtt. A korcsoport döntőből továbbjutó három versenyző a június 3-i élő fináléban méri össze az tudását. Itt mindenki két fordulóban bizonyíthat: egy klasszikus darabbal és egy crossover előadással is készülnek. Az öttagú zsűrinek a fináléban már nincs döntési jogköre, csupán véleményezhetik a produkciókat: ekkor a nézői szavazatok alapján dől el, hogy ki lesz a Virtuózok fődíjasa. A fináléban a nézők SMS-ben és az ingyenes applikáción keresztül is szavazhatnak.

Tovább a Virtuózok műsoroldalára >>

További olvasnivalók