Tiszta fejjel, érzékeny szemmel járni a világban

Tiszta fejjel, érzékeny szemmel járni a világban

Darvas István rabbi az elválasztásról, mint lehetőségről és kötelességről beszélt a hetiszakasz kapcsán.

Hallgassa meg!

Mi az aktuális hetiszakasz?

Smini hetiszakaszt olvassuk, hiszen az ünnepek és a félünnepek miatt kicsit széthúzódott az olvasása. Ennek a szakasznak van egy ismert és a mai napig a vallásgyakorlatot meghatározó része, ez a tisztasági, az étkezési tisztasági és tisztátalansági rész. Kiderül, hogy a szárnyasok közül melyek azok, amelyek nem fogyaszthatóak, kiderül, hogy amikor a háláchának a szövevényes rendszere nem alakult ki, bizonyos sáskafajtákat lehetett fogyasztani. De megtudhatjuk azt, hogy a vízben élő élőlények közül – bizonyára sokak szomorúságára – csak a halak, azok közül is csak azok fogyaszthatóak, melyek pikkelyesek és uszonyosak. Itt ismerteti a Tóra az emlősök kritériumait. Olyan egyszerűen indul minden, hiszen azok az emlősök, amelyek párosujjú patások és kérődzőek, azok számítanak tiszta állatnak. Azt azért el kell mondani, hogy ma nem minden tiszta állat fogyasztható, hiszen csak azok a tiszta állatok fogyaszthatóak a hagyományt követő zsidó számára, amelyek kóser módon vannak levágva, illetve kóser módon vannak elkészítve. A Tóra nem megy hosszabb felsorolásokba, melyek azok az állatok, amelyek fogyaszthatóak, melyek, amelyek nem, de azt megjelöli, amelyek majdnem tiszták. Ezek azok, amelyek az előbb említett két kritérium közül az egyiknek megfelelnek, a másiknak nem. Négy állatot említ meg a Tóra, ezek közé sorolandó a disznó, a nyúl. Ezeket az állatokat külön is megemlíti a Tóra, s bölcseink igyekeztek átgondolni, mi szükség is van erre. Sok magyarázat születik erre, az egyik azt hangsúlyozza, mindig próbáljunk meg – és nem csak az ételek kapcsán igaz – tiszta fejjel, érzékeny szemmel járni a világban, mert azokkal az élőlényekkel van a legtöbb probléma, amelyik félig-meddig tisztának látszik, ám mégis kiderül, hogy tisztátalanok. Minden embernek lehetősége és kötelessége, hogy képes legyen elválasztást tenni, hiszen ahogy az ételeknél, úgy az élet minden területén, azt a pici különbséget, ami a tisztát a tisztátalantól elválasztja, felismerjük.

Ez az elválasztás, a hávdálá, egyben az ünnepeinken is szerepet kap.

A hávdálá, az ünnepeink, a Szombat végén tartott szertartásunk. Ennek a lényege, hogy a szent időt, legyen szó ünnepről, vagy a Szombatról, azt elválasszuk a profán, hétköznapi időtől. Ahogy az ünnep bejövetelét Kidussal ünnepeljük, a kimenetelét ezzel tartjuk meg.

Köszönöm a beszélgetést, a tanítást.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. április 1-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Halljad Izrael! műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább