Izrael dicsőségétől a Magyarországról hazavinni kívánt emlékekig

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete a Pészach kapcsán beszélt az ünnepről, Izrael nagyságáról, de a rövidesen búcsúzó nagykövet a magyarországi emlékeiről is elmondta véleményét.

Ma este Izrael népe kivonul Egyiptomból, mi jut Önnek erről az eszébe?

Ez egy nagyon remek lehetőség arra, hogy zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt boldog ünnepeket kívánjak. A tavasz ünnepe a ránk köszönő ünnep, ez lehetőséget ad arra, hogy kivonuljunk Egyiptomból, a rabszolgaságból és létrehozzuk a független demokratikus Izrael államát. Így aztán Magyarországon és szerte a világban kivonulunk Egyiptomból a rabszolgasorból, majd utána negyven éven keresztül vándorolunk, hogy utána megérkezzünk az Ígéret Földjére, a tejjel-mézzel folyó Kánaánba. Attól a perctől fogva a mai napig a zsidó nép mindig is jelen volt az ősapáink földjén, Izraelben. Ugyan több ezer éven keresztül a diaszpórában is voltunk, de mégis ezen időszak alatt is a zsidó nép képviselői ott voltak a térségben. Majd egy jó magyar ember Herzl Tivadar, egy jó magyar zsidó megálmodta a modern Izraelt, ahogy azt is, hogy a zsidó nép visszatér Cion földjére. Visszatértünk atyáink földjére, de lehetőségek ls a kihívások ezzel még nem értek véget.

Mit jelent ez?

Vannak olyan országok, olyan népek, amelyek nem örülnek a zsidó állam létezésének a Közel-Keleten. Egyfolytában arra törekednek, hogy megszüntessék a zsidóságot, nem csak a Közel-Keleten, hanem szerte a világon. Azonban mi erősek vagyunk és maradunk ottmaradunk! Az ellentétek folytatódnak kül- és belpolitikai szinten, de megnyugtatok mindenkit, Izrael népe megerősödve jön ki ebből a helyzetből. Most nem csak a terrortól kell tartanunk, hanem Irántól és mindazon államoktól, amelyek megsemmisítésünkön dolgoznak, azt követelik. Azt mondják, hogy Izrael egy rákos sejt a Közel-Keleten, amelyet ki akarnak vágni, eltávolítani minket a Közel-Keletről, de mi ezt nem hagyjuk! Most, amikor készülünk elmondani a Ma nistánát, amikor készülünk a kivonulásra, akkor emlékeznünk kell arra is, hogy május 12-én ünnepeljük Izrael Állam függetlenségét, a Jom Hatzmautot. 68. születésnapja lesz a modern Izraelnek. Azt szoktam mondani, hogy ennyi idősen egy ember már nyugdíjba megy, de Izrael államának esze ágában sincs ezt tennie. Folytatjuk a harcot Izrael Állam fennmaradásáért, mert ez egy demokratikus zsidó ország!

Ön hamarosan elhagyja jelenlegi állomáshelyét, visszatér Izraelbe. Mi lesz az az emlék, amelyet mindenképpen hazavisz Magyarországról?

Nagyon jól éreztem magam Magyarországon, nagyon jól éreztem magam, amikor a vidéki városokba látogattam el, hiszen nem csak a fővárosból áll az ország. Több százezer emberrel találkoztam, fiatalokkal és idősekkel egyaránt, beszélgettem velük Izraelről, bemutattam nekik a zsidó államot. Meggyőződésem, hogy ezek során sikerült sok új barátot szereznem Izraelnek. Sikerült megértenem a magyarokban rejlő lehetőségeket, megtapasztaltam, megtanultam, hogy milyen szép az Önök hazája, Magyarország. Feleségemmel együtt nagyon gyönyörű emlékeket viszünk magunkkal Magyarországról. Voltak olyan napok, amikor nagyon nem volt könnyű, amikor szó volt az antiszemitizmusról, amikor többen is azt mondták, hogy a Soá nem történt meg, volt olyan párt is, amelyik Izrael létét kérdőjelezte meg. Mindezek mellett azt érzem, ezeket a problémákat is sikerült megoldani. Amennyiben mérleget kell vonni, akkor az nagyon is pozitív! Minden eredményt közösen, a csapatommal együtt értük el, én magam ezt tartom a megfelelő útnak, ennek most itt lesz a vége, öt év után.

Az interjú a 2016. április 22-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Vissza a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább