Mit keresnek a népdalok egy jesivában?

Breuer Ábrahám professzor és egyik tanítványa, Lackó Olivér a vasárnapi jesíváról, a magyar népdalokról is beszéltek.

 

Professzor úr, Önnek több tanítványa is van a vasárnapi jesivájában, ahjol a diákjai magyar népdalokat is énekelnek. Ennyire szeretik ezeket?

Breuer Ábrahám: Igen, hiszen mégiscsak Magyarországon vagyunk, a magyar kultúrának, a magyar népzenének helye van a zsidó liturgia mellett. A zsidó liturgia, ami Magyarország területén épült fel nagy összefüggéseket mutat. Egy példával szeretném ezt illusztrálni. A Szól a kakas már egy szatmári népdal, amelyben a magyar dal, a magyar népdal hagyományait hallhatjuk. Ezért is tanulunk a zsidó liturgia mellett népdalokat, mint a Tavasz szél címűt, amit szintén nagyon kedvelnek a diákok.

A vasárnapi jesivának egyre több növendéke van, mint Lackó Olivér. Ön már tud Tórát olvasni?

Lackó Olivér: Én most kezdtem Breuer professzor mellett megismerkedni az ortodox hagyományokkal, most készít fel a bar micvomra, ezért külön is hálás vagyok neki. A Tóra olvasásától még messze vagyok, de nagyon igyekszem.

Hány növendéke van a jesivának?

B. Á.: Jelen pillanatban öten vagyunk, mindig van morzsolódás. Nagy lelkesedéssel jönnek, de azt is látják, magasak a követelmények. Minden vasárnap reggel kilenctől fél háromig tanulunk, negyvenöt perces órákkal, negyedórás szünetekkel, tényleg magas követelményekkel. Ilyenkor gondolkoznak el, mondjuk egy felmérő dolgozat kapcsán, hogy melyikük akar, melyikük nem akar. A lemorzsolódás mellett az is igaz, hogy folyamatosan jönnek újabb jelentkezők.

Nemrégiben lehetett arról is olvasni, hogy a vasárnapi jesiva növendékei még egy színházban is fellépnek.

B. Á.: Valóban, a Széder estét játszák el, mi bemutatjuk a közönségnek, ezeket a gyönyörűséges dallamokat. Három növendékünk is fellép, a dalokkal bevezetjük a közönséget a jiddis világba, a nyelvbe, ami nagy hagyományokkal rendelkezik, a tanulóink is egymás közt így beszélnek.

Ha valaki szeretné a gyerekét beíratni a vasárnapi jesivába, akkor hol teheti ezt meg?

B. Á,: Az ortodox zsidó hitközségnél, a Dob utca 35-ben, nagyon szívesen fogadjuk az érdeklődőket.

Az interjú a 2016. április 22-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Vissza a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább