Alpok-Duna-Adria: Tánc az utcán

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora.
 

– A szlovén Pahernik Intézet már hosszú évek óta sikeresen kezeli a Pohorje-hegységben azt a több mint 500 hektárnyi erdőt, amelyet egy Karintiából származó erdészmérnök családja hagyott rá. Az intézet a küldetésének tekinti, hogy igazodjék Franjo Pahernik mérnök víziójához, aki már a múlt században felismerte, hogy az erdő szavát meg kell hallani, és adni is kell neki, nem csak elvenni belőle.
– Az Učka Tájvédelmi Körzet az Adriai – tenger északi partján fekszik. Erdők és magaslatok jellemzik a vidéket. A közelben található Rijeka városa is. A helybelieknek és a turistáknak olyan a környék, mint egy hatalmas szabadidőpark. Lenyűgöző sziklatornyai miatt ez a hely már évek óta kedvelt úti célja a szabad hegymászás szerelmeseinek.
– Arearea – a szó tahiti nyelven „vidámság”-ot jelent, ez Paul Gauguin egyik legismertebb festményének a címe. Innen vette a nevét egy udinei kortárs tánccal foglalkozó társulat is, amelynek célja, hogy a modern és sokszor nehezen befogadható művészetet ember közelibbé tegye. A művészek éppen ezért, a sok humorral átszőtt előadásaik nagy részét az udinei utcákon, az épületek között és a köztereken tartják.
– Régebben, ha két bajornak meggyűlt a baja egymással, többnyire igen sportos módon oldották meg a nézeteltérést: ujjhúzással! A két ellenfél egymással szemben foglal helyet az asztalnál, és megpróbálja az ujjánál fogva áthúzni a másikat a maga térfelére. Mára külön sportággá fejlődött ez a szokás, egyesületek jöttek létre, sőt bajnokságokat is szerveznek.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Duna TV – május 19., csütörtök, 7:55
Ismétlés: Duna World – május 19., csütörtök, 16:30

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább