Ocskay László juttatással a magyar hazafiak elismeréséért

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának elnöke beszélt a közalapítvány egyik legújabb kezdeményezéséről, mellyel Ocskay Lászlónak, az elfeledett hősnek is emléket kívánnak állítani, de szóba kerültek a Mazsök más feladatai is.

Hallgassa meg!

Ocskay László századosról, aki több száz magyar zsidó megmentését szervezte díjat, életjáradékot alapított a Mazsök. Hogyan sikerült ezt elérniük?

Hosszas munka előzte meg ezt az egészet, több mint egy évvel ezelőtt kezdtük meg a tárgyalásokat a Miniszterelnökséggel, hogy méltóképpen emlékezzünk meg Ocskay Lászlóról, aki úgy is szoktak emlegetni, hogy ő az elfelejtett hős. A megbeszélések oda vezettek, hogy a Mazsök létrehoz egy olyan juttatást, ami a Magyarországon élő Holokauszt túlélő Kossuth- és Széchenyi-díjas tudósokat, művészeket díjazná. Ez évről évre ismétlődik majd.

Ocskay Lászlóról lehet tudni, hogy 1966-ban halt meg az Egyesült Államokban, szinte ismeretlenül, majd csak a halála után kapta meg a Világ Igaza elismerést. Miért kellett ennyit várni, hogy Magyarország, a magyar kormány is elismerje Ocskay Lászlót?

Nyilván volt számos olyan embermentő a II. világháború idején, akikről az elmúlt hetven év folyamán elfeledkeztünk, nem emlékeztünk meg. Nyilvánvaló, hogy Ocskay századost követően lesznek még olyan „rejtőzködő” embermentők, akiknek az emlékét fel kell frissíteni, meg kell őrizni és valamilyen módon meg kell adni nekik azt a tisztességet, amit az elmúlt évtizedek során nem kaptak meg.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak számos más feladata is van. A szervezetet a párizsi békeszerződés után évtizedekkel alapította meg a magyar kormány. Mi a helyzet most a Mazsökkel?

Ez a békeszerződés arra kötelezte a II. világháborúban vesztes országokat, így Magyarországot is, hogy hozzanak létre olyan szervezeteket, melyek többoldalú feladattal bírnak. Első és legfontosabb feladat a Holokauszt túlélőkkel való törődés, a másik szintén fontos feladat, hogy a zsidó civil és kulturális életet a háború előtti szintre emelje, ami jelen esetben Magyarországon a zsidó kultúra fejlesztését jelenti. Tudjuk, hogy a magyar zsidóság hatalmas veszteségeket szenvedett a háború, az üldöztetések során, közel hatszázezer magyar zsidót gyilkoltak meg. A magyar zsidó élet a rendszerváltoztatás után kezdte meg keresni és megtalálni a maga útját,ez ma már azt jelenti, hogy Magyarországon egy pezsgő, élénk zsidó vallási és kulturális élet folyik. Több zsidó irányzat, felekezet végzi nagy sikerrel Magyarországon a munkáját. Mellettük még számos kulturális szervezet is tömöríti a hazai zsidóságot, gazdagítva a magyarországi kulturális életet, hiszen munkájuk során nem csak zsidókról beszélünk, ez ha végignézzük az elmúlt hetven évet, akkor mindenképpen példaértékű.

Vannak zsidó oktatási intézmények is Magyarországon, értük mit tesz a Mazsök?

Nyújtunk szociális támogatásokat egy megörökölt program keretében, azoknak a gyerekeknek, akik ezekben az intézményekben tanulnak, itt nem csak zsidó gyerekekről van szó. A rászorultság mértékétől függően 25-100000 forint között támogatjuk az előrehaladását ezeknek a fiataloknak, oly módon, hogy a szülőknek adunk vásárlási utalványokat.

Ha valaki vidéken szeretne többet tudni önökről vagy szeretne tenni valamit a zsidóságért, az honnan kaphat erről információt?

Van honlapunk (mazsok.hu), ahol minden szükséges információ a rendelkezésre áll, de az interneten is nyomon lehet követni, hogy a Mazsök az elmúlt években számos tevékenységet látott el, több csoportot is hoztunk Magyarországra, többek között a badacsonytomaji üdülőnkbe, amely már majdnem száz százalékos foglaltsággal működik. Időszakonként így több száz embert látunk vendégül.

Itt láttak vendégül Izraelből fogyatékkal élő gyermekeket, sőt olyanokat is, akik a palesztin rakétatámadások kereszttüzében éltek.

Valóban, bár a fogyatékkal élőket egy másik program keretében láttuk vendégül, a többieket a Rakétamentes vakáció elnevezésű program keretében hívtuk meg. Ők a Gázai övezet mentén élő gyerekek voltak, akiket azért láttunk vendégül, hogy pihenhessenek, megismerjék Magyarországot, a magyar zsidóságot, a kultúrát. Voltak nálunk egy másik szervezésben a fiatal diplomaták egy csoportja Izraelből szintén, itt is a magyar fiatalokkal, a zsidó kultúrával való megismerkedés volt a fő célunk. Őket követték a fogyatékkal élő fiatalok Jeruzsálemből. Ezekkel a tevékenységekkel is próbáljuk ellátni azt a feladatot, hogy az ország kultúrájával, a magyar zsidó kultúrával ismertessük meg azt a közönséget, amelyik sok esetben előítélettel bír Magyarországgal, a magyar néppel szemben. Ebben, az előítéletek eloszlatásában is nagyon fontos feladatai vannak a Mazsöknek.

Ön nemzetközi kapcsolatokat is ápol, hamarosan az Egyesült Államokba utazik. Miről tárgyal majd ott?

A Claims Conference közgyűlése lesz ott, ez a legnagyobb kárpótlással foglalkozó szervezet. Itt hosszú évek után került újra megfigyelői státuszba Magyarország, erre közgyűlésre megyek el. Itt áttekintjük a világon élő Holokauszt túlélők helyzetét, így a magyarokét is, éljenek akár itthon, akár a világ más területén.

Visszatérve az Ocskay díjra, mikor kerül átadásra először?

Június 30-ig kötjük meg a szerződéseket a támogatott személyekkel, bízom abban, hogy már a szerződések megkötése utáni hónapban elkezdhetjük a folyósítást.

Ki fedezi majd a díjak költségeit?

Ennek a juttatásnak a teljes költségét a Miniszterelnökség támogatja, nyújtotta rendelkezésre azt a pénzösszeget, amely erre az évre biztosítja az Osckay juttatást.

Jövőre mi történik?

2017-re is naprakésznek kell lennünk, hogy a már említett Holokauszt túlélő Kossuth- és Széchenyi-díjas honfitársainkat illetően. Ennek tekintetében tudjuk majd folytatni a juttatás további fizetését. Az biztos, erős a szándék arra, hogy ez a juttatás ne egyszeri legyen, hanem évről évre történjék meg, ezt a Mazsök biztosítani fogja. Akik ezt a juttatást kapják óriási érdemekkel rendelkeznek Magyarország szempontjából, hiszen nagyrészük elhagyhatta volna a hazáját a viharosabb időkben. Ők mégis azt az utat választották, hogy hazafiként ne hagyják el Magyarországot, itt kívánnak élni. Azt szeretnénk elismerni, hogy ezek a honfitársaink, akik túlélték a XX. század legnagyobb borzalmát, akiknek több lehetőségük is volt, hogy elhagyják a szülőhazájukat, mégis azt választották, hogy ezt a hazát szolgálják és gyarapítják a tudományban, a művészetekben.

Vannak pályázataik is.

Igen, de már csak két nap áll rendelkezésre, június 24-ig nyújthatja be bárki a pályázatát.  Minden olyan magyar zsidó projekt pályázhat, amelyik úgy véli, érdemes arra, hogy a Mazsök támogassa, legyen szó szervezet működéséről, egy projektről.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Olvasson tovább