Napközben: Állatkínzások- mennyit ér az állatvédelmi törvény?

A Napközben július 11-i adásának tartalmából
 

Kardió tanösvények terjedése
A szív- és érrendszeri illetve cukorbetegségben szenvedőknek, magas vérnyomás esetén kifejezetten javasolt, de preventív, egészségmegőrző jelleggel is érdemes sétálni, gyalogolni az országban egyre szaporodó kardió tanösvényeken. Az elsőt tavaly tavasszal adták át a Hárs hegyen, a minap Újpesten avatták a másodikat és hamarosan Mosdóson a Kaposi Mór Kórház területén is felkerülnek az ősfákra a piros szívben futó fehér út jelzései. A Szent Ferenc kórház által létrehozott „Út az egészséghez” program keretében az érintettek ingyenesen kölcsönözhetnek pulzusszámlálókat, nordic walking botokat és a sétálás során mért eredményeket a túra végén leadhatják a kórházban, hogy ott a szakemberek kiértékeljék azokat és javaslatot tegyenek az esetleges kezelésre, gyógyszerezésre is. Milyen szerepe van a rehabilitációban, egészségmegőrzésben a kontrollált mozgásnak? Hogyan oldja a stresszt és segít megőrizni egészségünket a szabadban végzett pulzusszámnövelő tevékenység?
Vendégek:
– dr. Toldy- Schedel Emil, Budapesti Szent Ferenc Kórház Főigazgatója.
– dr. Apor Péter, Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság, Tudományos Bizottságának elnöke.
– dr. Bábiczki Ágnes, Kaposi Mór Oktató Kórház, Mosdósi Kardiológiai Rehabilitációs egység vezető főorvosa.

Hallgassa meg!

Céges megbízás vagy meghatalmazás

Nyári szabadságok idején sok ügyvezető, cégtulajdonos gondja hogy kire bízza a céges ügyeket. Sok esetben adnak bizalmi emberüknek, vagy akár családtagnak általános jellegű meghatalmazást, gondolván hogy az minden felmerülő probléma esetén megfelelő dokumentum a nevükben történő eljáráshoz. Elegendő-e a kézzel irt, tanukkal ellátott „ házilag gyártott” meghatalmazás? Milyen buktatókat rejtenek magukban a nem közjegyző által hitelesített dokumentumok? Egyáltalán mi a különbség a meghatalmazás és a megbízás között?
Vendégek:
dr. Máté Viktor, közjegyző
dr. Nemes Tamás, ügyvéd

Hallgassa meg!

Állatkínzások- mennyit ér az állatvédelmi törvény?
Eltört lábú, agyonvert gólya a jászságban, purhabbal megfojtott majd lefejezett birka Nógrádban, törött lábú tóba hajtott kutyakölyök Baranyában- csak néhány az elmúlt hetek brutális állatkínzásos eseteiből. A törvény akár már végrehajtandó börtönbüntetést is lehetővé tesz „pusztán” az állatkínzásért- de az állatvédők úgy érzik mégis kevés a szigorú büntetés. Sok esetben nem történik meg a bírósági eljárás sem, mert a menhelynek, állatmentőknek még szólnak a jó szándékú emberek ha elhagyott vagy sérült, bántott állatot találnak de nevüket, címüket már félnek adni egy eljárás lefolytatásához. Hány állatkínzásos eset kerül a bíróságok elé évente? Mik voltak a legsúlyosabb ítéletek?
Vendégek:
dr. Metzger Szilvia, jogász kaposvári egyetem adjunktusa
Bitsák Balázs, a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület menhely vezetője
Pallós László, NÉBIH / OBH

Hallgassa meg!

Nyaraló magyarok az Adrián

Horvátország évek óta az egyik legnépszerűbb úti cél a magyarok körében. Idén is rengetegen utaznak az Adriára. Utána járunk mit vigyenek, vihetnek magukkal, hogyan foglaljanak szállást biztonságosan, akár magyar szállásadóknál, hogyan érik el a tengerparton szolgálatot teljesítő magyar rendőröket és milyen egészségügyi ellátást kaphatnak rosszullét vagy baleset estén.
Vendégek:
– Skenderovic Marin, Horvát Idegenforgalmi Közösség képviselet vezetője.
– Varga Judit rendőr őrnagy, az ORFK Közterületi és Őrszolgálati Osztály kiemelt főreferense.
– dr. Gajdácsiné dr. Hegyes Enikő, OEP Nemzetközi Kapcsolatok és Jogviszony Nyilvántartási Főosztály főosztályvezetője.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – július 11., hétfő – 9:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább