Napközben a tüzifa gyűjtésről

A Napközben augusztus 22-i adásának tartalmából
 

Életmentő műtétek – Miskolcon végzik a legtöbb veseátültetést
Ma Magyarországon minden tízedik ember érintett a vesebetegségekben, és évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra. Éves szinten 250-270 vesetranszplantáció történik, és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását a dialíziskezelés biztosítja. Hogyan alakulnak ki ilyen országos központok, hogyan állunk a transzplantációs munkával, mekkora a várólista és milyen új megoldásokat alkalmaznak a gyógyításban. Vendégek: Máté Zoltán a Semmelweis Egyetem Sebészeti és Transzplantációs Klinikájának igazgatója, Remport Ádám a Semmelweis Egyetem docense, dr.Ökrös Judit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház főorvosa, Berente Judit a Magyar Szervátültetettek Országos Egyesületének elnöke

Hallgassa meg!

Rovarinvázió a kertekben, lakásokban

Hemzsegnek a poloskák , az amerikai lepkekabóca pedig szinte valamennyi növénykultúrában tömegesen fordul elő, a kertekben és szántóföldeken pedig a különböző bagolylepke fajok tömeges rajzása figyelhető meg. Mi az oka az inváziónak. Milyen károkat okoznak és hogyan védekezhetünk ellenük? Vendégek: Fazekas Imre biológus, Csóka György az Erdészettudományos Intézet Mátrafüredi Kísérleti Központjának munkatársa, Bosits Boldizsár a pécsi Biokom Kft főművezetője

Hallgassa meg!

Tüzifa gyűjtés

Karvastagságú letört ágak, az erdészet által már nem hasznosítható nyesedék. Összegyűjthető e az egyébként értékes anyag? Mik a szabályok, hogyan és hol kell engedélyt kérni? Lesz e idén szociális tüzelő akció? Talán még nem késő most beszerezni a téli tüzelőt. De valóban időben vagyunk még? Kapunk e száraz fát, vagy csak nedvessel füstölünk, meleg meg nem jön a kályhából? Vendégek: Lomniczi Gergely a Pilisi Erdőgazdaság szóvivője, Burián Endre a Mecsekerdő Zrt erdőgazdálkodási osztályvezetője

Hallgassa meg!

Főző fesztiválok

Ősszel is folytatódnak a főző fesztiválok, mint ahogy az év minden szakaszában. De képviselnek e még egyáltalán valamilyen gasztronómiai értéket, fellelhetők e a hagyományok, vagy csak közösség összetartó erejük van? Átvették e a mindenből minden főzhető elvet ezek a rendezvények? Van e törekvés arra, hogy tanulni is lehessen szakemberektől? Mi a különbség a falunap, a főzőfesztivál és a hagyományőrző rendezvény között? Vendégek: Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, Budai Péter mesterszakács.

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – augusztus 22., péntek – 9.00

Szerkesztő: Zsoldos László

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább