Napközben a Magyar Dal Napjáról

A Napközben szeptember 6-i adásának tartalmából
 

Hallgassa meg!

A gyermekek magatartás-viselkedés zavarai gyakran vezethetőek vissza szemészeti, látás problémára, ami főleg az iskolai beiratkozásnál kellene vizsgálni. A 6 éves korban kötelező szűrésre azonban sajnos egyelőre nem mindenhol van mód az országban. A gyermekkori korosztályok 20 %-ánál van valamilyen fénytörési probléma, amely dioptria hibát jelent és mindenképpen gyermekszemészi tudást,  orvosi szűrést igényel. Milyen szemészeti vizsgálatokat kötelező elvégezni az iskolai beiratkozásnál, hogyan lehet észrevenni már az óvodában, ha baj van?

Hallgassa meg!

Szeptember 9-én van a Magyar Dal Napja, és 10-én indul a magyar zenéket sugárzó Dallamos Villamos program, de nyáron is egymást érték a hatalmas tömegeket megmozgató könnyűzenei fesztiválok. A rendezvényeken a gyakran ismeretlen, de legfeljebb egy vagy két dallal ismert előadók léptek fel zömmel, ami méltán tükrözi a mai fiatalok zenefogyasztási szokásait. Vajon mi a titka a nyolcvanas évek legendás és megismételhetetlennek tűnő zenekarainak, és mi jellemző a fiatalok zenei fogyasztási szokásaira 2016-ban?

Hallgassa meg!

Bokod a világ tetején. Kisebb tömeghisztéria alakult ki nyáron a festői szépségű oroszlányi erőmű hűtőtavára épült, bokodi cölöpházak környékén. Egy külföldi lapban megjelent egy ismertető, fotókkal a tóról és a különleges házakról, s a látványba beleszeretve külföldi turisták árasztották el az amúgy csendes és szinte ismeretlen horgásztó környékét. A helybéliek lezárták a tóhoz vezető utakat, nyugalmuk érdekében. Mitől lesz egy hely nemzetközileg is ismert turisztikai célpont, mi kell ahhoz, hogy egy szép természeti környezetben lévő kisfalut megismerjünk?

Hallgassa meg!

Határokon átnyúló fajmentési programok. Rendkívül ritka, fehér oroszlán született nemrég a Nyíregyházi Állatparkban. A kölyköt alfajának eredeti hazájában az isteni világ közvetlen küldöttjeként tisztelnék. Hogyan van a kisoroszlán, és hogyan zajlik pontosan az európai fajmentési program az állatkertekben?

Napközben – Kossuth – szeptember 6., kedd – 9:00

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra>>>

 

Videó ajánló

Olvasson tovább