Napközben: Ízületi panaszok, mint népbetegség

Napközben október 11-i adásának tartalmából
 

Az ízületi panaszok, mint népbetegség. Szerdán tartjuk az Ízületi gyulladások világnapját. Lassan népbetegségnek számít a derékfájás- és hátfájás, főképp az ülő életmód miatt, de a kiváltó okot nagyon nehéz megtalálni. Ízületi gyulladások, kopások, de a helytelen táplálkozás is hatással lehet a folyamatra. Hatására kialakulhat az úgynevezett spirális hanyatlás, ami szerint nemhogy mozognánk, hanem a fájdalom miatt sokat pihenünk, és ezzel az izmaink még jobban elernyednek. Gerincgyógyászat, ortopédia, reuma, konduktorok, gyógymasszőrök és számos szakrendelés foglalkozik az ilyen betegekkel. Van-e lehetséges megelőzés, hogyan lehet enyhíteni a fájdalmakat, és milyen új, modern eljárások vannak a betegség kezelésében?

Hallgassa meg!

Az iskolakezdéssel számos más kurzus is elindult, az egyik legfontosabb ezek közül a gyerekek zenei nevelésére létrehozott programok. Számos nagy komolyzenei zenekar és zeneház indított a nemrég ünnepelt Zenei Világnap apropóján ilyen szórakoztató, ám a gyerek számára igencsak tanulságos programot, ahol játszva tanulnak a kicsik. Hogyan lehet már az óvodában a zene szeretetére megtanítani a gyerekeket, és milyen iskolán kívüli programok segítenek ebben?

Hallgassa meg!

Nem is gondoljuk, hogy milyen egyszerű praktikákkal lehet lefaragni a villanyszámlánkat, számos olyan fillérekbe kerülő eszköz létezik, amely segíthet ebben. Ilyen az időzítő távkapcsoló, vagy az energiatakarékos fényforrások. Milyen megoldások vannak a villanyszámla csökkentésére, és mely eszközökkel lehet ezt segíteni, hogy tudatosabban éljünk az energiával?

Hallgassa meg!

Szeptembertől Az Egyesült Királyság és Németország után Svájcban is próbaüzembe álltak a robotpostások. Itthon is újabb fejlesztéseket tervez a Magyar Posta, akár csekkbefizető automatákban is feladhatjuk majd a befizetnivalót. Hogyan kell elképzelni egy futurisztikus robotposta szolgáltatást, külföldön milyen kényelmi szolgáltatások vannak, milyen új automatizált szolgáltatásokat tervez a hazai vállalat, és miként kapcsolható ez össze a falvakban közlekedő, jól bevált mobilpostákkal?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – október 11., kedd, 9:00

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

Tovább a műsoroldalra>>>

Olvasson tovább