A mi hagyományaink szerint a közösségekben és a családokban ünnepeljük Hanukát

Heisler András a Mazsihisz elnöke a zuglói tűzről, valamint a közelgő Hanukáról is beszélt.

Hallgassa meg!

Nemrégiben egy tragikus esemény történt a zuglói zsinagógában.

Valóban, a Tóra örömünnepének éjszakáján a zsinagóga kigyulladt. A Tóra szekrény és a benne elhelyezett Tórák elégtek, megsemmisültek. Megtörtént a tűzrendészeti kivizsgálás, ami azt állapította meg, hogy egy elektromos zárlat okozta a tüzet. A tragédia után az elégett Tóra tekercseket zsidó szokás szerint a rabbijaink eltemették a Kozma utcai zsidó temetőben.

Öröm az ürömben, hogy a hír hallatán egy nagyon komoly összefogás valósult meg.

Én a hírt a tűzről hajnalban kaptam meg, kora reggel már ott is voltam, addigra már a biztonsági szolgálat emberei, a zsinagóga rabbija, a helyi közösség elnöke is megjelent, mindenki tette a dolgát, villámgyorsan megszerveztük – mivel ünnep volt – hogy megérkező híveknek legyen hol imádkozniuk. Több zsinagógai körzet is azonnal jelezte, hogy szeretettel várja, befogadja őket. A hívek azóta a Scheiber iskola zsinagógájába járnak. Mellette azonnal érkeztek felajánlások és érkeznek most is.

Most egy újabb ünnep közeleg, a Hanuka. Hogyan készül erre a Mazsihisz? Vagy megint egy másik zsidó szervezet emlékezteti majd az ország egészét erre az ünnepre?

A Mazsihisz a saját tradíciói szerint készül, a magyar neológia és ortodoxia hagyománya az, hogy a hanukai gyertyákat a zsinagógákban és a családi közösségekben gyújtjuk meg, így idén is ezt tesszük. Ebben az évben a Hanuka egybeesik a keresztény ünnepekkel, azaz, amikor bejön a Karácsony, nekünk akkor jön be Hanuka első estéje és szilveszterkor lesz az utolsó gyertyagyújtás.  A Hanuka 8 napja alatt több budapesti közösségünk szervez valamilyen programot.

Mi a helyzet a vidéki közösségekkel?

Vidéken is megtartják a Hanukát, sőt igyekeznek a szűken vett zsidó közösségen kívüli, helyi lokálpatriótákat, a közösség nem zsidó barátait is meghívni a gyertyagyújtásra.

Ön az elmúlt időszakban rengeteget utazott szerte a világban.

A nemzetközi zsidó szervezetekben pont az őszi nagyünnepek és a naptári év vége közé tesznek szinte minden konferenciát, ezért kell mostanában sokat utaznom. Most is két nagyon fontos konferencián voltam, ezek egyike Barcelonában volt, amelyet a Joint és az európai zsidó közösségek tanácsa szervezett. Közel 150-en vettünk részt ezen a konferencián, ahol alapvetően az európai zsidóságot érintő problémákról volt szó, ezeken belül is külön hangsúlyt kaptak a biztonsági kérdések. A másik rendezvényt Montenegroban rendezték, ez a balkáni zsidó közösségek konferenciája volt, amire meg szokták hívni a közép-kelet-európai közösségek képviselőit, de másokat is, mint például az olaszokat. Tavaly egyébként ezen a konferencián megjelent a Zsidó Világkongresszus igazgatója, idén pedig a két alelnök vett részt, az orosz és a magyar. 450-en jelentek meg, ez a volt Jugoszlávia zsidó közösségeinek a konferenciája egyébként,

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2016. december 2-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább