Napközben: Mit üzen az álmok titokzatos világa?

A január 4-i adás tartalmából.
 

Az Idősbarát Önkormányzat Díjban részesülő települések jelentősen segítik az idősek helyi szervezetinek működését, és a szabadidős programok szervezését. Komplex módon foglalkoznak a városrészben élő, rászoruló lakókkal, gondoskodva a szépkorúak mindennapjairól. Ehhez kapcsolódik a Segítő Kezek Idősügyi Program is. Fűtéstámogatás, kedvezményes burgonyavásár, alma- és tavaszi muskátli osztás, ajándék fürdőjegy,támogatott árú karácsonyfa és hasonló akciók jellemzik a munkát. Mivel lehet kiérdemelni az Idősbarát Önkormányzat Díjat, és hogyan lehet segíteni a szépkorúak mindennapi életét?

Hallgassa meg!

Idén januárban is megkezdődnek a gyerekeknek szóló zöld nevelési programok, amelyek tavaszig az üvegházakban zajlanak, a hideg időjárás ellenére télen is. A rendezvények folyamatosak, még ha nem is olyan látványosak, mint nyáron, mind az óvodások, mind az iskolások számára, hogy már ezzel a szemlélettel nőjenek fel. A fővárosi Fűvészkertben például a meséket kapcsolják össze a foglalkozásokkal, de van, ahol a növényeket festik művésztanárok segítségével a kicsikkel, téli zöld programként. Hogyan lehet a zöld nevelést folyamatosan biztosítani, és milyen lehetőségek vannak erre a téli időszakban?

Hallgassa meg!

Életünk harmadát alvással töltjük, de a kutatások alapján ma se nagyon tudunk többet az álmokról, mint 6000 éve Egyiptomban. Vélhetően a napi menetrendünk, feszültségünk levezetése valósul meg ilyenkor, de akár előre meg is álmodhatunk dolgokat. Mit üzen az álmok titokzatos világa, és vajon a legújabb kutatások fényében mit is jelent pontosan?

Hallgassa meg!

Január közepéig még lehet jelentkezni a Szabó Magda születésének századik, halálának pedig 10. évfordulója alkalmából kiírt Szelfilm pályázatra. A szervezők főképp iskolák jelentkezését várják, kapcsolódva a január 22-én lévő Magyar Kultúra Napjához, ekkor lesz majd az eredményhirdetés is. Hogyan lehet megmozgatni az irodalom révén a gyerekek fantáziáját, és mi kell ahhoz, hogy valóban izgalmas legyen egy pályázat a számukra?

Hallgassa meg!

Szerkesztő: Felszeghy Csaba

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Napközben – Kossuth – január 4., szerda, 9:00

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább