Egyéb

Az a szép - 6. hét

Az Az a szép 6. heti ajánlója

Február 6., hétfő:
Pere János

 

A szép és érzelmes műdalok szerelmesét Pere Jánost hallgatjuk a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel és Életműdíjjal kitüntetett dalénekes-előadóművészét.

 

Pere János a Zeneművészeti Főiskola magánénektanári tanszaka elvégzése után, 27 évesen Budapestre a Magyar Rádió Énekkarába került. 15 éves Rádió-énekkari tagság után szólóénekesi pályára lépett, amellyel párhuzamosan tanári munkát is végzett.

 

Műsorválasztásai, dalkeresései kapcsán felfedezte, hogy a szalonzenei dalok hiányoznak a magyar zene palettájáról. Sikerült elérnie, hogy hanglemezre kerüljön az ezekből a dalokból összeállított válogatás. Dal, operett és nóta műfajában is egyaránt otthonosan mozog.

Február 7., kedd:
Lente Lajos

 

Lente Lajos 1936. március 9-én született Hajdúnánáson.1962-ben felvételt nyerte a Debreceni Kodály Zoltán Szakközépiskola Konzervatórium énektanszakára.Budapesten kiváló tanárai voltak : Pongrácz Zoltán, Vörös Sári, Reményi Sándor és Szalay László.1968-ban kapott működési engedélyt népzene, magyar nóta, operett kategóriában. Ugyanebben az évben volt az első rádiófelvétele a népzenei osztályon.1972-ben volt az első televíziós felvétele ezt követően a rádióban is rendszeresen szerepelt.1974-ben készült el az első közös hanglemeze Máté Ottiliával, ezt követte Bangó Margittal, Szentendrei Klárával, Márkus Ilonával. Mint zeneszerző és szövegíró is jelen van a pályán.

Február 8., szerda:
Szőllősi Emese

 

A Kolozsvári születésű Szőllősi Emese érettségi után, 1991-ben Budapestre költözött. 1993-ban kezdte tanulmányait a magyar nóta énekesi pályán.1996-ban volt az első televíziós felvétele, 1997-ben 10 magyar nóta rádiós felvételét készítette el ifj. Déki Lakatos Sándor és zenekara kíséretével. 2004-ben újabb rádiós felvételeket készíthetett Sánta Ferenc Kossuth-díjas prímással és zenekarával Ugyanebben az évben lett a „Csendül a nóta” Nemzetközi Magyar nóta énekverseny második helyezettje.

 

“Gyermekkori álmom teljesült, amikor lemezre énekelhettem mindazokat a dalokat, melyek nagyon közel álltak szívemhez…Úgy érkeztem szép hazámból Erdélyből (Kolozsvár), hogy ezt a műfajt szeretném továbbvinni, éltetni” – írja honlapján.

Február 9., csütörtök:
Molnár Júlia

 

A nóta nagymestereinek órájában Molnár Júlia nótafelvételei szólnak. Többek között Balázs Árpád,Antal Iván, Pap Zoltán,Kondor Ernő szerzeményeit  hallhatjuk előadásában :

 

Molnár Júlia — Mikor Két Szem Összekacag   (Szerző: Balázs Árpád/Antal Iván)

 

Molnár Júlia — Bokrétat Kötöttem Mezei Viragbol (Szerző: Lavotta Rezső/Jékey Aladár)

 

Molnár Júlia & ifj. Tabányi Antal népi zenekara — Kertes ház, benne egy nyíló rózsa         (Szerző: Kondor Ernő)

 

Molnár Júlia & Jónás Mátyás Népi Zenekara — Ahol nyúl van, bokor is van       (Szerző: Murgács Kálmán)

 

Molnár Júlia & Lakatos Sándor Népi Zenekara — Még azt mondják picike babám         (Szerző: Pap Zoltán)

Február 10., péntek:
Kiss Károly

 

Kiss Károly az Amerikai Egyesült Államokban született. Csepelen élt és dolgozott. Énekesi pályáját a „Morvay-Iskolában” kezdte 1946-ban. Hamarosan rádiós énekes lett és az énekes élvonalba került.Művészetét a Magyar Köztársaság kiskeresztjével ismerték el. 1995 augusztusában hunyt el, és ebben az évben adták ki a Deres már a határ című lemezét.

Február 11., szombat:
Máté Ottília

 

Máté Ottilia Nagyváradon, a „körös parti Párizsban” született. Gyermekkorát a bihari Margitán, Bályokon és Tóti faluban töltötte. A boldog gyermekévek emléke végigkíséri és visszacseng a dalaiban. A hazáról, hazaszeretetről, magyarságomról énekel a legszívesebben. Nyolc éves korában költözött családjával Budapestre. Bejárta a fél világot Amerikától, Ausztrálián, Afrikán át Európa szinte minden fővárosában fellépett az Erdélyből hozott dalaival. Az Egressy Béni Zenebarátkör vezetője. Gimnazistaként a hetvenes években többször utazott Európába a Lantos Rezső vezette kórussal. Tanárai voltak: Vörös Sári, Fábry Edit, Reményi Sándor, Kacsóh János, Lontay Rainer Lászlóné, Vályi Éva. Operett és magyar dalénekesi működési engedélyét 1977-ben szerezte meg.Előadásában sok szép nóta, csárdás hallható  műsorunkban.2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkereszt kitüntetést kapta.

Február 12., vasárnap:
Kovács Apollónia

 

A 86 éves korában elhunyt Kovács Apollónia Kossuth-díjas előadóművész, népdalénekes 1926. szeptember 20-án született a Maros megyei Volkányban. A kolozsvári Józsa Béla Athenaeum színészképzőt végezte el, 1946 és 1949 között színész volt egy nagyenyedi magántársulatnál, majd 1949 és 1961 között a Nagyváradi Állami Színház tagjaként tevékenykedett. 1961-ben Erdélyből Magyarországra telepedett, legnagyobb sikereit népdalénekesként érte el. Kiemelkedő énektudása, gyönyörű hangja a műfaj egyik ikonjává tette. Cigánydalokat is gyűjtött és adott elő. Mintegy húsz lemeze jelent meg. 2000-ben Dankó Pista-díjjal tüntették ki, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2007-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is elismerték munkásságát, 2011-ben pedig Kossuth-díjat vett át.

 

Az a szép – Dankó – február 6-12., 19:04

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább