ALPOK-DUNA-ADRIA : A „múzeumgyűjtő"

A január 26-i adás tartalmából.
 

Nagyratörő terveket sző a német kormány, ugyanis szándékuk szerint 2020-ra már egymillió elektromos autó közlekedne Németország útjain. Azonban a magas beszerzési költség – az állami támogatás ellenére – sok autóst visszatart attól, hogy villamos áram hajtotta járművet vegyen. Három fiatal müncheni mérnök ezért olyan napenergiával működő autót tervezett, amely mindenki számára elérhető lenne.

Az elmúlt évtizedekben komoly tudományos kísérletek bizonyították, hogy a fény valóban hatással van az emberre és környezetére. Ez a felismerés nagy mértékben hozzájárult a fénydizájn fejlődéséhez. Ma a világon ez az iparág terjeszkedik a leggyorsabban és olyan művészeket is megihlet, mint a pulai Dean Skirá.

Reinhold Messner, az egykori extrém hegymászó, a nyolcezresek királya újfajta kihívást talált magának. Nem pályázik már veszélyes hegycsúcsokra, sőt sivatagokon sem akar átkelni, hanem mostanában múzeumok létesítésével foglalkozik. Legutóbbi kiállítóhelye Pustertal-ban, a Kronplatz hegyen található.

A szlovén Alojz Bojnec nemrégiben a néprajz területén elért kimagasló eredményeiért kapott díjat, hiszen szabadtéri múzeuma, amely Filovciban, a fazekas faluban található, sokkal többet jelent régi parasztházak felújításánál. A fekete égetett kerámiakészítés hagyományát őrzik itt, de a kézműves mester egy kerámiagyárat is megvásárolt, ahol művészek közreműködésével egyedi alkotások is születnek.

Világviszonylatban is kiemelkedő a spilimbergói mozaikművészeti iskola tevékenysége, különösen a képzés színvonalának, tekintetében. Nem mindennapi azért sem, mert a világnak valóban minden tájáról vonzza a tanulni vágyókat. Az intézmény elsődleges célja, hogy a hagyományos eljárásokat az innovációval ötvözze.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Alpok-Duna-Adria – Duna TV – január 26. csütörtök, 7.55
Ismétlés január 26-án, csütörtökön 15.15-től a Duna World-ön!

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább