Az a szép - 8. hét

Az Az a szép 8. heti ajánlója
 

Február 20., hétfő:

Lendvai Csócsi József
Ménfőcsanakon született Lendvai Csócsi József prímáskirály a 100 Tagú Cigányzenekar főprímása és alelnöke sokat tett a cigányság zenei kultúrájáért. Két és fél évesen már hegedűt ragadott és édesapját próbálta utánozni. 1954-ben 10 éves korában a Rajkó zenekarban játszott és tanulmányait is itt folytatta, egészen a 60-as évek közepéig. Huszonévesen megalapította saját nevével fémjelzett zenekarát, amellyel világ körüli útra indult. 1985-ben a 100 tagú Cigányzenekar, Berki László alapító ajánlásával meghívta őt a zenekarba és azóta is tagja a társulatnak. 1988-ban Boross Lajos prímáskirálytól kapta meg egy verseny alkalmával a Pesti Vígadóban a főprímási rangot.
Számos díj és kitüntetés – köztük a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének – birtokosa. Németországban és Franciaországban is elismerést kapott művészi munkájáért. Több alkalommal játszott a Budapesti Fesztivál Zenekarral, és a Filharmonia der National szólistájaként, itthon és külföldön egyaránt elismert muzsikus. Fia: Lendvay József, szintén művészi tevékenységet folytat.

Február 21., kedd:

Szentendrei Klára
Az énekesnő 1964-ben jelentkezett a rádió tánczenei stúdiójába. Hangját szépnek találták de nem biztatták azzal hogy ebben a műfajban sikeres lett, ezért a nótaéneklésre tért át. 1969-ben készültek első nótafelvételei. Legsikeresebb lemezei a Szerelemből sosem elég c. nagylemez melyen Pere János előadóművésszel énekel és a Gyere haza kincsem c. lemeze. „Az a szép” című műsorunkban Szentendrei Klára a Magyar Rádió Nívó- díjas énekese nótázik.

Február 22., szerda:

Bokor János
Kiszomboron, Csongrád megyében született 1948. július 2-án. Jelenleg Budapesten él. Számos zenei elismerés büszke tulajdonosa: Jákó Vera díj, Aranykoszorú díj, Csellényi díj, Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje. 1990-2002 Magyar nóta olimpián négyszer első, négyszer második, négy alkalommal pedig harmadik helyezés ért el.
A nótaszerzemények előadása kategóriában, a legjobb férfielőadónak járó díjat kapta két alkalommal is. Egy önálló albuma jelent meg eddig saját „Bokor János magyar nótát énekel” címmel és további 12 kiadványon szerzőként szerepel.
Bokor Jánossal 10 nótát rögzített a Dankó Rádió 2014-ben a Magyar Rádió 22-es stúdiójában, Tordai Zoltán prímás és zenekara kíséretében. Ezek a felvételek rendszeresen hallhatók műsorainkban.

Február 23., csütörtök:

Farkas Rozika
Farkas Rozika nóta,- és dalénekes, aki Mihály Ducza Rozália néven látta meg a napvilágot. Madarász Katalin a népszerű népdal és nótaénekes szülővárosából, Túrkevéről származik, és a mai napig ott él. Énekelni az OSZK-ban tanult Vörös Sárinál és Lorenz Kornéliánál, majd OSZK A-kategóriájú előadói engedélyét szerezte meg. Pályafutása a Magyar Rádió és a Magyar Televízió által közösen megrendezett „II. Nyílik a rózsa” nótaénekes versenyen kezdődött 1984-ben. Számtalan rádió- és televízió felvétele készült vele.

Február 24., péntek:

B. Tóth Magda
B. Tóth Magda Pozsonyban született, később Lőgérpatonyba költözött családjával. Budapesten járt zenei általános iskolába. Tehetsége korán megmutatkozott, de ehhez a családi környezet is hozzájárult: édesanyjának gyönyörű hangja volt, apja hegedűn játszott. Az első magyar nótát édesanyától tanulta. A gimnázium után szeretett volna a zeneművészeti vagy a színi főiskolán, esetleg testnevelési szakon tanulni, mert kiváló sportoló is volt. Lényegében mind a két vágya teljesült: élvonalbeli, válogatott röplabdás lett, közben énekelt és magánúton elvégezte a zeneakadémiát, operaénekes szakon. Szegedre fel is vették volna, de sajnos akkor vesztette el férjét autóbalesetben. Így maradt Budapesten, a KPVDSZ operastúdióban, ahol gyönyörű opera-keresztmetszeteket készített. Itt kiélhette operaénekesi vágyait.
A magyar nótával véletlenül került kapcsolatba: az operastúdióba járt egy kolléga, aki magyar nótákat is énekelt. Magda az édesanyja kedves nótájával mutatkozott be a közönségnek és az első alkalommal nagy sikert aratott. Azóta tizennyolc év telt el és nagyon sokat szerepel különböző folklórműsorokban. Tíz éve a Citadella Étterem énekese, de szívesen jár vidéki turnékra is. Járt már németországi, angliai és más magyar közösségekben és most már hatodik éve rendszeresen jár szülő hazájába, Szlovákiába is.

Február 25., szombat:

Koós Éva
A magyarok lakta Kárpát-medencében, így Erdélyben is kiváló nótaénekesekkel büszkélkedhet a magyar nótás világ. Ebben az órában elsőként az erdélyi Koós Évát hallgatjuk. Majd Pitti Katalin, Herr Olivér, Hollay Bertalan és Józsa Ibolya énekel.

Február 26., vasárnap:

Benedekffy Katalin
Benedekffy Katalin a család 3. leánygyermekeként született Székelyföldön, Nagygalambfalván. Tehetsége már kora kisgyermekkorától megmutatkozott, különböző szavaló-, énekversenyeken, irodalmi esteken és kulturális rendezvényeken szerepelt sikeresen, amit több díjjal is jutalmaztak. 1998-ban költözött Magyarországra, ahol rövidesen felvételt nyert a Pesti Magyar Színház Színiakadémiájára, amit 2002-ben sikeresen befejezett. Az akadémiai záróvizsga után a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, ahol a Csókos asszony Rica Maca szerepében debütált, majd további főszerepeket játszott el sikeresen. 2004-ben már Budapesten a Thália Színházban játszott és még ugyanez évben a Győri Nemzeti Színház színművésze lett. Karrierje Budapesten az Operettszínházban folytatódott . 2007-ben szerződött a Szolnoki Szigligeti Színházhoz, 2008-ban lett a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház primadonnája volt.
Színházi szerepei mellett 2003-ban végzett a Berzsenyi Dániel Főiskola Bölcsészettudományi karán, s diplomamunkájaként elkészítette saját dokumentum-filmjét, a Huncutazás-t, melynek szerkesztője és rendezője is egyben. 2007 áprilisában megalapította saját iskoláját, a Szín-Varázs Színi- és Készségfejlesztő Iskolát, melynek vezetője és tanára lett. 2010-től kezdett el operaéneklést tanulni, és ekkor kezdődött opera énekesi karrierje számos bel- és külföldi koncerttel. Mestere a világhírű mezzoszoprán Hamari Júlia. Előtte dolgozott Laki Krisztinával és Tokody Ilonával is.
2013-ban Mester és Tanítvány művészeti díjat kapott.

Az a szép – Dankó – február 20-26., 19:04

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább