Napközben a „mamahotel” vendégszeretetétről

A március 14-i adás tartalmából
 

Az épületek energiahatékonysága azt jelenti, hogy kevesebb energiát használunk ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett, mint az energiahatékonysági beruházás előtt. Ma már az új házak építésénél vagy a felújításnál az egyik legfontosabb szempont, hogy miként tudunk spórolni az energiával, hogyan tudjuk az energia felhasználást optimalizálni.  Figyelni kell a szigetelésre, nyílászárókra, az építési anyagokra, a tetőre, a fűtési rendszerekre. Milyen anyagokat használjunk? Milyen jövője van az alternatív fűtési rendszereknek? Hogyan építkezzünk?

Vendégek: ÉVOSZ, Kiss Ernő Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnöke, Nemes András okleveles építőmérnök, Tetőépítők Egyesületének tiszteletbeli elnöke

Hallgassa meg!

Hazánkban 2017 a sportturizmus éve. Olyan nagy rendezvények lesznek Budapesten, mint a vizes világbajnokság és a Forma 1 vagy éppen Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Mindezek a rendezvények a különböző beruházások mellett még a turizmusra is nagyon komoly hatást gyakorolhatnak, hiszen időtartamuk alatt, jelentősen megnő a Magyarországra látogatók száma. Van, aki kifejezetten csak az esemény miatt érkezik hozzánk, de sokan későbbiekben is visszatérnek. Mit várnak ezekről a rendezvényekről a szakemberek? Mit profitálhat ezekből az ország? Mit tudnak megnézni a turisták ezen idő alatt? Milyen ezekhez kapcsolódó kiegészítő rendezvények lesznek?

Vendégek: Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója, Dénes Ferenc sportközgazdász, Jakab Petra, a győri önkormányzat idegenforgalmi referense.

Hallgassa meg!

A huszonévesek több mint fele, a harmincasoknak pedig majdnem egyharmada élvezi még a „mamahotel” vendégszeretetét, azaz lakik együtt a szüleivel. A mamahotel nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte általános jelenség: az Európai Unióban a 18 és 31 év közötti fiatalok majdnem fele él még együtt a szüleivel. Miért laknak egyre többen még felnőttként is a szüleikkel? Milyen hatással lehet ez a magánéletükre vagy a szakmai előmenetelükre? Mikor kellene leválni otthonról?

Vendégek: Bauer Béla szociológus, Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus

Hallgassa meg!

A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak. Minden kellemetlen tünete ellenére, a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat. Mi a tavaszi fáradtság oka? Mit tehetünk ellene? Hogyan lehet minél gyorsabban átállni? Miként étkezzünk? Hogyan pihenjünk?

Vendégek: dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, Tóth Gábor táplálkozástudományi előadó

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – március 14., kedd – 9.00

Tovább műsoroldalra >>>

Olvasson tovább