Napközben: Az Erdők Nemzetközi napja

A március 21-i adás tartalmából
 

Elvándorló fiatalok

Hallgassa meg!

Új kutatást indít a Központi Statisztikai Hivatal „YOUMIG: A fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásai – intézményi eszköztár és együttműködési csatornák fejlesztése” címmel, amely A projekt célja, hogy feltárja a fiatalok 15–34 éves korosztály vándorlásának okait, valamint migrációs, családalapítási és munkavállalási trendjeit. Nőtt e az utóbbi időben a kivándorlás, melyek az alapvető okok, milyen eszközökkel vonzhatjuk haza őket.

Vendégek: Soltész Béla a KSH projectben résztvevő munkatárs, Bauer Béla szociológus, és Csontos Szandra a Gyere Haza Alapítvány szóvivője.

A dohányzás nem csak a szervezetet károsítja

Hallgassa meg!

A legtöbb ember tudja, hogy a dohányzás (általában) káros hatású, de azzal már nincsenek tisztában, hogy milyen konkrét, a szerveket érintő káros hatásai lehetnek. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontja és a WHO Magyarországi Programirodája között létrejött megállapodás alapján 2016-ban összeállították a „Dohányzás visszaszorítása 2016” című kiadványt magyar és angol nyelven egyaránt. Az aktuális hazai dohányzáspolitikai helyzetkép (statisztikai és egészség-gazdaságtani elemzések eredményei) bemutatásán
túl, a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményében foglalt területek hazai vonatkozásainak megvalósítását is felvázolja. Milyen társadalmi okok okozzák a dohányzás terjedését, milyen hatékony módszerek vannak a leszoktatásra.

Vendégek: Demjén Tibor a Dohányzás Fókuszpont vezetője, Pécsváradi Zsolt az Angiológiai Társaság elnöke, és Funk Sándor addiktológus.

Szinkron

Hallgassa meg!

„Jobb, mint az eredeti!” – szól a szállóigévé vált mondat. A tömegtermeléstől távol eső műhelyek évtizedekig ontották magukból azokat a hanganyagokat, amelyek akár önmagukban képesek voltak sikerre vinni Magyarországon olyan filmeket, amelyeknek máshol gyors bukás volt a sorsuk. Az Egyesület a Magyar Szinkronért tagjai, videósorozatot is készítenek a szakma legnagyobbjainak közreműködésével.

Vendégek: Tomasevics Zorka szinkron rendező, és Konrád Antal a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Az Erdők Nemzetközi napja

Hallgassa meg!

Az ENSZ az erdők nemzetközi napjává nyilvánította március 21-ét hogy 2013-tól kezdődően minden évben világszerte megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről. 2017-ben az erdő és energia áll a rendezvények középpontjában. Pazarlás e a fa elégetése, hogyan állunk az erdők újra termelődésével, mit jelent a szelíd erdőművelés.

Vendégek: Lomniczi Gergely az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára, és dr. Borovics Attila az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója.

Napközben – Kossuth – március 21., kedd, 9.00

Szerkesztő: Zsoldos László
Műsorvezető: Ujhelyi Zoltán

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább