Egyéb

Közelről: 112 éve született Rejtő Jenő

A március 29-i adás tartalmából
 

Vesztegzár a Grand Hotelben, Piszkos Fred a kapitány, vagy éppen a Szőke ciklon – csak néhány ikonikus írás Rejtő Jenőtől, aki éppen 112 évvel ezelőtt, 1905. március 29-én született. Az iróról számtalan legenda kering, a legtöbb persze alaptalanul – ezeket a mítoszokat tisztázza most Thuróczy Gergely legújabb kötetében, amiben több eddig kiadatlan szöveg is olvasható. A megtalált tragédia című kötetről beszélgetett a Petőfi Irodalmi Múzeum kutatójával Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

Mozaik Múzeumtúra – Egerből indult az országos Road Show. Ismeretterjesztő előadásokon, interaktív kísérleti bemutatón, illetve a Gárdonyi-kuckóban is részt vehettek a Mozaik Múzeumtúra Road Show első állomásán a fiatalok az egri várban. A Dobó István Vármúzeum játékos időutazásra várta kalandvágyókat a végvárak korába. Pilisy Csenge riportja

Hallgassa meg!

A napokban vette őrizetbe az olasz rendőrség szervezett bűnözés elleni egysége a dél-olaszországi Capua városában azt a vállalkozót, akit a hatóságok a Casalesi camorra-klán egyik legjelentősebb területi főnökének tartanak. A rendőrség szerint a férfi letartóztatása súlyos csapás a dél-olaszországi camorrára. Az eddigi információk szerint a vállalkozó területi főnök volt, és a Nápoly melletti Capua környékén tartotta kezében a szervezett bűnözés üzleteit. Olaszország déli régióiban az élet szinte minden területén jelen van a maffia. Rómából jelentkezik Sárközy Júlia.

Hallgassa meg!

A Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett tervezőgrafikusként, az egyetem alatt már megjelent illusztrált mesekönyve. Tanít rajzot és grafikát, előad és ír illusztrációról, képeskönyvekről, gyerekirodalomról. Négy gyermek édesanyja. Vajon hogy látja egy gyakorló illusztrátor és anya a mai gyermekkönyveket? Miért kell a mese a gyermekek egészséges lelki és mentális fejlődéséhez? Paulovkin Boglárkával Bak Anita beszélgetett.

Hallgassa meg!

Minden élethelyzetünkre, életválságunkra megtaláljuk a választ a mesékben, csak meg kell tanulnunk feltenni a kérdéseket – vallja Boldizsár Ildikó mesekutató, meseíró és meseterapeuta. A meseterápia a Budai Gyermekkórházban született meg, miután beteg kisfiának, majd más beteg gyerekeknek mesélt. Az ott szerzett tapasztalatok nyomán dolgozta ki a Metamorphoses Meseterápiás Módszert, amelyet ma Semmelweis Egyetemen is tanítanak.

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

11 éve foglalkozik fotózással, a héten pedig az ő képe nyerte az Sony World Photography Awards magyar Nemzeti díját, sőt a második helyet is az ő fotója szerezte meg. A Nemzeti díj a világ legnagyobb fotóversenyének egy globális programja, amelynek célja, hogy a nevezett 65 ország fotósainak fényképeiből kiválassza a legjobb, egyetlen képből álló munkát. Csoboth Edina fotográfussal Nánási Gabriella találkozott.

Hallgassa meg!

A kemencés fánk és pite illatú meghatározó volt számára. Először egy balatoni pékségben dagasztott, aztán Ausztriában és Olaszországban is. Hazatérve a piacon kínálta pékáruit, hatalmas sikerrel. Néhány éve pedig már saját helye/helyei vannak, ahol nem csak sütnek, hanem főznek is. Szabadfi Szabolcs kézműves pékségét a héten Best of Budapest and Hungary elismeréssel jutalmazták. A díjat több, mint 2 évtizede alapította a Budapest Week Publishing kiadó és minden évben megkérdezi olvasóit és üzleti partnereit, illetve a kiadó bizottságának tagjait arról, hogy kit tartanak a hazai vendéglátás legjobbjainak. Nánási Gabriella a Panificio il Basilico-ban beszélgetett Szabadfi Szabolccsal.

Hallgassa meg!

Gyógyhellyé nyilvánították Mátraderecskét. Az országban egyedülálló, természetes széndioxid szárazfürdő kezelések (mofetta) egyre több ember számára válnak elérhetővé, s az erre épülő turisztikai fejlesztések is szárnyra kaphatnak. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

 

Közelről – Kossuth – Március 29., szerda, 15:35

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább