Egyéb

Közelről a Csillagászat Napja

Az április 5-i adás tartalmából

- Létezik-e még a megszűntnek hitt szerb- horvát nyelv, vagy külön szerb, horvát, bornyák és montenegrói nyelvről kell-e beszélni? A nyugat-balkáni nyelvészek közös nyelvről szóló szarajevói kiáltványának közzététele nagy vihart kavart a térségben. A vita eredete Jugoszlávia széthullására vezethető vissza. A részletek Ternovácz Istvántól.

Hallgassa meg!

- Négy ország együttműködésében tartottak Pécsett tréninget olyan nőknek, akik lakóhelyükön hátrányos helyzetű csoportok közösségfejlesztésével foglalkoznak. A magyar, lengyel, cseh és szlovák összefogásból született képzésre a világ minden tájáról érkeztek nők, köztük olyanok, akik ma is küzdenek országukban a megkülönböztetéssel, az elnyomással, az ellenük irányuló erőszakkal. A találkozó célja az volt, hogy a pécsi Szín-Tér Egyesület közösségi művészeti szakemberei, trénerei megismertessék őket olyan technikákkal, művészeti módszerekkel, amelyek révén sikerül kifejezni magukat, és üzeneteiket kreatív módon, erőszakmentesen el tudják juttatni a társadalom felé. A tréninget a Visegrádi Alap támogatta. Schweier Rita összeállítása.

Hallgassa meg!

- Bár idén április 29-re esik a Csillagászat Napja, a Bükki Nemzeti Park már most csillag lessel ünnepelte ezt a napot. Az igazgatóság felsőtárkányi látogatóközpontjában és erdei iskolájában kémlelték az eget távcsővel az érdeklődők. A Csillagászat Napja mozgó ünnep, mely a holdfázishoz igazodik, általában az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. A riporter Pilisy Csenge.

Hallgassa meg!

- A Forma-1 a világ legnagyobb sporteseményei közé tartozik, így nem meglepő, hogy annak szervezése összetett és bonyulult feladat. Prof Dr. Nemes György ott volt az első magyarországi futam előtt, hogy összefogja és irányítsa a rendezvény orvosi csapatát. Nagy Nóra érte el telefonon.

Hallgassa meg!

- De nem lesz ez másként a budapesti vizes világbajnokságon, ahol a Dr. Merkely Béla vezette csapatra óriási munka vár majd. Hányan dolgoznak majd a versenyen, mi lesz a feladatuk, mi okozhatja a legnagyobb gondokat?

Hallgassa meg!

Hallgassa meg!

- Az elmúlt hétvégén Náray Balázs kollégánk a Prágai Félmaratonon futott, és ha már ott volt, természetesen megszólaltatta a verseny szervezőjét is.

Hallgassa meg!

- Győr júliusban Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendez, így egyáltalán nem véletlen, hogy a Győri Tavaszi Fesztivál keretében nemrég nyílt meg Marcali Gábor fotóriporter kiállítása Győr Rióban, Rió Győrben címmel. A tárlaton 24 óriás méretű fényképen nézhetőek meg a riói olimpia legszebb pillanatainak válogatása, előtérbe helyezve a győri olimpikonok versenyeit és sikereit. A tárlatmegnyitón készült Gárdonyi Eszter összeállítás.

Hallgassa meg!

- Ritkítják a kormoránokat a Tisza-tónál, Óhalásziban. Hiába védett madár a kormorán, hivatalos nevén nagy kárókatona Magyarországon, 300 példányra mégis kilövési engedélyt adtak ki a Tiszán, ahol a becslések szerint több tízmilliós, országosan pedig százmilliókra rúgó veszteséget okozhatnak. Az 1970-es évek végén még csak 50 ezerre becsülték az európai állományt, jelenleg másfélmilliónál is többről beszélnek a szakemberek. Magyarországon mintegy háromezer kárókatona fészkel, de ősszel az északi területekről lehúzódó csapatok több ezerrel is megnövelik a számukat. Pilisy Csenge összeállítása.

Hallgassa meg!

Közelről – Kossuth – Április 5., szerda, 15:35

Szerkesztő: Cseszregi Balázs
Műsorvezető: Bak Anita
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Garamvölgyi Károly
Munkatárs: Schwarcz Nóra

Tovább a műsoroldalra>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább