Napközben: A 14-20 éves fiatalok egyharmada kialvatlan

Az április 12-i adás tartalmából

Kialvatlan tinik: A SOTE I. sz. Gyermekklinikáján készült kutatás szerint a 14-20 éves fiatalok egyharmada kialvatlan. Az okok között a netezést, tévézést, bulizást említették leggyakrabban a megkérdezettek, sokan olvasnak, tanulnak éjszakába nyúlóan. Zavaró tényezők az elektromos hangok és kékes fények, amelyek a tévé készülékből, laptopból, okostelefonokból származnak. A fenti korosztálynak 8-9 óra alvásra lenne szüksége a regenerálódáshoz, mivel ez gyakran nem teljesül stresszesek, depressziósok, gyengébb az immunrendszerük, nem megfelelően teljesítenek az iskolában. Komoly kérdés a szülői felelősség, de a serdülőkor hormonális viharaiban nekik sem könnyű megközelíteni, főleg meggyőzni a makacskodó tinit. Igaz, nem ekkor kell(ene) kezdeni, hanem kisiskolás korban, amikor saját tévét követel a szobájába és a szülőnek van elég ereje nemet mondani…

Hallgassa meg!

A Katolikus Karitász idén is vetőmagokat oszt több mint 3000 rászoruló családnak, hogy az önellátásban segítse őket. Idén palánta és vetőburgonya is kiegészíti a zöldségmagok sorát. Ahol szükséges, diákokkal, önkéntesekkel segítenek a szakszerű ültetésben és növénynevelésben. Az előző évek hasonló programjai jó tapasztalatokkal zárultak, ezért vágtak bele ismét a karitatív munkába.

Hallgassa meg!

Április 13-án nyit az első budapesti strand, majd sorra a többi is, több nagyobb fejlesztések, átépítés valósult meg tavaly ősszel-télen. Több vidéki szabadtéri fürdő is húsvéti nyitást tervez és szó lesz az idei jegyárakról, kedvezményekről, szolgáltatásokról is.

Hallgassa meg!

Hét végén zárult a „fényvédelem hete” konferencia sorozat, ahol a közelgő nyári szezon napfény elleni védelmével foglalkoztak, bőrgyógyászok, óvodapedagógusok, szülők, nevelők részvételével. A napfényre legtöbb élő szervezetnek szüksége van, azonban optimalizálni kell a napon töltött időtartamot valamint a bőr és szem megfelelő védelmét.

Napközben – Kossuth – április 12., szerda, 9.00

Szerkesztő: Kuti-Hajdufy Eszter
Műsorvezető: Banner Géza

Tovább műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább