Egyéb

Közelről: Ma kezdődik a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál!

Az április 20-i adás tartalmából.

- Egyre közelebb az épülő szegedi lézerközpont, Magyarország egyik legjelentősebb tudományos beruházása, melyet az Európai Unió támogat. A komplexum számtalan nemzetközi kutatás színtere lesz a jövőben, komoly szerepet kapnak a gyógyászatban használat lézerberendezések is. Tráser László kérdezte Bari Ferencet, a Szegedi Egyetem orvoskarának dékánját.

Hallgassa meg!

- Nem indult jól az idei év, legalábbis a koalák szempontjából a Fővárosi Állat és Növénykertben. Mindkét itt élő koala elpusztult. Olyan betegség vitte el őket, amelyek a természetben élő populációnál is gyakori, zajlanak a vizsgálatok és a kutatások, hogyan lehetne megelőzni az ilyen elváltozásokat a ritka, fokozottan védett állatoknál. Az állatkert már dolgozik azon, hogy újabb koalák érkezzenek Budapestre. Kránitz Balázs beszélgetett Hanga Zoltán szóvivővel.

Hallgassa meg!

- A legjobb fagylalt címéért versenghet két magyar cukrászda édessége. A székesfehérvári Damniczki Cukrászda málnafagylaltja és a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó „il mio cioccolato” nevű kreációja nyerte ugyanis a Gelato World Tour magyarországi versenyét – így ők képviselik az országot az európai döntőn. De vajon mivel lehet kitűnni a rengeteg fagylaltkreáció közül és mennyi idő amíg egy új ízvilágot kikísérletez egy cukrász? A magyar verseny egyik győztesével Damniczki Balázzsal beszélgetett Nagy Nóra.

Hallgassa meg!

- Dezodoros flakonokból alumíniumbicikliket gyártanak, de megtalálják a módját annak is, hogy hogyan hasznosítsák a cigaretta csikkeket és a használt pelenkákat. A magyar származású Tom Szaky 15 éve foglalkozik azzal, hogy valamilyen módon újrafelhasználja a hulladékot – és nincs olyan amivel nem tudnának mit kezdeni. Vállalkozásával már 24 országban jelen vannak világszerte, miközben folyamatosan bővülnek. Tom Szakyval, a TerraCycle alapítójával és vezetőjével Nagy Nóra beszélgetett.​

Hallgassa meg!

- A kutya és ember látóképessége közötti eltérések befolyásolhatják az etológiai kísérletek eredményét – állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak legújabb vizsgálatai. Mindez azért is lényeges, mert a kutyákat rendszerint olyan feladatok elé állítják a tudósok, ahol látás alapján kell dönteniük, választaniuk. Az intézményben Pongrácz Péter egyetemi docens témavezetésével Péter András PhD hallgató olyan számítógépes programot készített, amely képes fényképekkel modellezni a kutyák által látott képet. Mi ennek a jelentősége? Hogyan befolyásolhatja a további kutatásokat? Pongrácz Pétert kérdezte Nánási Gabriella.

Hallgassa meg!

- Ma kezdődik a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Az egyik díszvendég Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, akiről már keddi műsorunkban mesélt Tasnádi Edit műfordító. A három és fél nap alatt egyébként 28 ország 850 művésze, írója, tudósa és közel 500 kapcsolódó esemény várja az érdeklődőket. A fesztiválról Kocsis András Sándort a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökét hallják. A riporter Nánási Gabriella.

Hallgassa meg!

- Önbizalom, önbecsülés, motiváció és empátia. Mindezekkel jellemezhetjük érzelmi intelligenciánkat, amelyről sokat elárul az is, hogyan kommunikálunk, hogyan kezeljük konfliktusainkat, vagy épp mennyire vagyunk együttműködőek. Az érzelmi intelligenciánk fejleszthető. Hogyan kontrollálhatjuk indulatainkat? És miként csökkenthető az életünkben a negatív stressz? Bak Anita L. Stipkovits Erika szakpszichológust, a Személyiségfejlesztő Akadémia vezetőjét kérdezte.

Hallgassa meg!

- A Balaton körbefutására készülnek pécsi gyermekorvosok. Az összefogással a betegellátást segítő eszközök beszerzéséhez gyűjt felajánlásokat a Gyermekgyógyászati Klinika csapata. A résztvevők 220 km-es össztávot teljesítenek májusi Ultrabalaton futóversenyen. Körmöczi Zsuzsa összeállítása.

Közelről – Kossuth – Április 20., csütörtök, 15:35

Szerkesztő: Nánási Gabriella-Kránitz Balázs
Műsorvezető: Süveges Gergő
Gyártásvezető: Rácz Szilvia
Hangmester: Király Zsolt
Munkatárs: Farkas Szilvia

Tovább a műsoroldalra>>>

Kép: MTI/PAP/Marcin Obara

Videó ajánló

Olvasson tovább