Az a szép - 18. hét

A május 1. és 7. közötti tartalomból.
 

Május 1., hétfő:
Lerner Ferenc
Lerner Ferenc 1921-ben született Orosházán. Fiatalon került fel a fővárosba szüleivel együtt, és autófényező szakmát tanult. Hamar sikerült beilleszkednie a budapesti környezetbe, nyitott és befogadó lett minden szépre: az irodalom, a képzőművészet, a filmművészet és a zene vált érdeklődése középpontjává. Otthon szívesen állt a festőállvány mellé és szebbnél szebb reprodukciókat festett. Közben pedig énekelt és énekelt… Munkatársai csak „Rigónak” becézték, mert a munkáját is úgy végezte, hogy örökösen fütyült …..vagy az éppen aktuális slágereket, de leginkább a szép, régi magyar nótákat.Énektanára és zongorakísérője először Lontay-Rajner Lászlóné volt, aki az akkor már nem éppen fiatal, de kimondottan tehetséges, lelkes Lerner Ferit a szárnyai alá vette, csak úgy, mint férje Lontay-Rajner László. Ők biztatták arra is, hogy a Rádióban is jelentkezzék egy próbafelvételre. Akkor már a felejthetetlen Morvay Károly volt a tanára, aki később barátja és mentora lett egy személyben és aki elindította a siker felé. Még ebben az évben a Rádió akkori zenei Osztály vezetője: Grabócz Miklós behívta „próba felvételre”, ami annyira jól sikerült, hogy még aznap délután táviratban vissza hívta, az első felvétel elkészítésére!Az orosházi autófényezőből elismert és kedvelt magyar nóta énekes lett, valóra vált egy álom. Néha-néha – tréfásan – Mario Lanza életútja és a sajátja között húzott párhuzamot. De míg a nagy olasz tenor fiatalon elment, addig neki sikerült szép kort megérnie. 1998. december 24.-én 78 évesen hunyt el.

Május 2., kedd:
Kiss Károly
Az a szép műsorunkban kedd este Kiss Károly énekel.Kiss Károly az Amerikai Egyesült Államokban született. Csepelen élt és dolgozott. Énekesi pályáját a „Morvay-Iskolában” kezdte 1946-ban. Hamarosan rádiós énekes lett és az énekes élvonalba került.Művészetét a Magyar Köztársaság kiskeresztjével ismerték el. 1995 augusztusában hunyt el, és ebben az évben adták ki a Deres már a határ című lemezét.

Május 3., szerda:
Miklóssy József
A nóta nagymestereinek órájában Miklóssy József énekel. A népszerű nótaénekes legszebb felvételeiből hallhatunk egy csokorra valót. Az a Szép Miklóssy Józseffel szerda este a 19 órai hírek után.

Május 4., csütörtök:
Pataki István
Pataki István nótaénekes hangja már hosszú évek óta archív felvételről csendül fel. Ezúttal Mészáros Tivadar prímás és Zenekara kíséretében hallhatjuk.

Május 5., péntek:
Pintér Györgyi
Pintér Györgyi nótaénekesnő Budapesten született. A nagy nótás generáció egyik jeles képviselője. Rádiófelvételei 1976 óta készültek majd a televízióban is rendszeresen szerepelt mellyel nagy népszerűségre tett szert. Solti Károllyal a nótaéneklés koronázatlan királyával nemcsak a színpadon de a magánéletben is kiváló párost alkottak.A műsorban Pintér Györgyi és Solti Károly énekel.

Május 6., szombat:
Dóka Zsuzsa
A népszerű felvidéki énekesnő Nagymegyeren született, állatorvosi diplomát a kassai Állatorvosi Főiskolán szerzett. Jelenleg Bősön él, Dunaszerdahelyen dolgozik a Regionális Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hivatalban. Annak ellenére, hogy nem végzett sem konzervatóriumot, sem Zeneművészeti Egyetemet, mégis profi énekesként működik Dóka Zsuzsa a Szlovákiai Magyarnóta Kedvelők Klubjának az elnöke. “Küldetésemnek tekintem a 21-dik században a magyarnóta műfaj ápolását, terjesztését- népszerűsítését” – vallja. Hatékonyan támogatja a cigányzene hagyományainak ápolását. A legtöbbször magyarnótát énekel, de magas művészi színvonalon műveli az operett éneklést is. A Dankó Rádió is rögzített vele 10 magyar nótát a Magyar Rádió 22-es stúdiójában, és vendége is volt már a havonta jelentkező Dankó Klubnak is. Felvételei rendszeresen hallhatók műsorainkban.

Május 7., vasárnap:
Éliás Tibor
Éliás Tibor énekes, előadóművész Gencsy Sárinál tanult énekelni, majd hivatásos előadóművészi vizsgát tett. 1987-ben a kecskeméti Katona József Színházban Lehár Luxemburg grófja címszerepében debütált. 1991-ig a debreceni Csokonai Színház magánénekese. Nevéhez fűződik a Kálmán–Lehár operettparádé lemez kiadása. F.Sz. Hunyadi László (Erkel F.); Ravenswood Edgar (Donizetti: Lammermoori Lucia); Barinkay Sándor (ifj. J. Strauss: A cigánybáró).

Éliás Tibor itt a Dankó Rádióban a nóta nagymestereinek órájában a 100 tagú cigányzenekarral, Lendvai Csócsi Jenő prímás kíséretével nótázik.

Az a szép – Dankó – május 1-7., 19:04

Szerkesztő: Erdélyi Caludia

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább